Tukipointti

Käynnistysapua vammaisyrittäjille ympäri Suomea

Saimme Tukilinjaan kutsun osallistua Invalidiliiton Yritystä!-hankkeen järjestämälle Pienyrittäjän rahoituskiertueelle tänä keväänä. Niinpä vierailin kiertueen kanssa Jyväskylässä, Oulussa, Turussa ja Helsingissä. Tilaisuuksissa kerrottiin erityisesti toimintarajoitteisille yrittäjille suunnatuista rahoitusmahdollisuuksista, joista esiteltiin lähemmin Tukilinjan apurahat ja Takuusäätiön pienlaina.

Koska omatoiminen työllistyminen etenee usein vaiheittain, esittelin kiertueella kahta apurahaamme: Pienyrittäjän apurahamme on tarkoitettu päätoimista yrittäjyyttä suunnitteleville, apuraha ammattimaiseen harrastamiseen tukee puolestaan osaajia, jotka pyrkivät saamaan toiminnastaan lähinnä sivutuloa.

Kerroin, että pienyrittäjän apuraha voidaan myöntää sekä perustettavaan että toiminnassa olevaan yritykseen. Tuen avulla voi esimerkiksi hankkia laitteita ja välineitä tai maksaa markkinointikuluja ja lisäkoulutusta. Kerroin osallistujille myös Tukitori-ilmoituspalvelustamme, jonka avulla toimintarajoitteiset yrittäjät voivat markkinoida lukijoillemme tuotteitaan ja palveluitaan. Ilmoitukset saavat näkyvyyttä nettipalvelussamme, Tukilinja-lehdessä ja Facebook-sivuillamme. Tukilinjan graafikko laatii ilmoituksen maksutta, ja yrittäjä saa sen lisäksi halutessaan myös omaan käyttöönsä.

Kiertueella Takuusäätiön edustaja kertoi puolestaan säätiön Pienlaina-projektista, joka kestää vielä tämän vuoden loppuun. Lainaa voi saada 200–2000 euroa yrityksen kertaluonteisiin menoihin ja hankintoihin. Korko on kiinteä eikä muita kuluja peritä. Takaisinmaksuaika ja maksuerät määräytyvät yrittäjän maksukyvyn mukaan, mutta maksuaika on enintään 2 vuotta.

Pienlainoitukseen käytettävä pääoma on saatu vuoden 2012 Yhteisvastuukeräyksestä, ja projektin toimintaa rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.

Kiertueella selvisi, että tällaiset täydentävät rahoitusmallit ovat ratkaisevia monelle toimintarajoitteiselle yrittäjälle. Syy on se, että työkyvyttömyyseläkkeellä olevat henkilöt eivät saa starttirahaa, ja Kelan elinkeinotuki vammaiselle yrittäjälle maksetaan usein vasta tehtyjen hankintojen jälkeen. Kynnykseksi muodostuu siis toiminnan alkurahoitus.

Tukilinjan mukana oloa kiertueella kiiteltiin, sillä monelle jo pitkään toimineelle yrittäjällekin tämä tukimuoto oli uusi asia. Myös osa-aikaisen, harrastukseen perustuvan työskentelyn tukeminen sai hyvää palautetta. Pienimuotoiselle työskentelylle kun ei muita tukimuotoja juuri löydy.

Tapaamiset Yritystä!-hankkeen työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa ovat antaneet meille tukityöntekijöille arvokasta tietoa, jonka pohjalta selkeytimme heti apurahojen hakuohjeita. Niissä kerrotaan nyt tarkemmin, mihin ja millä ehdoin tukea voi hakea, ja millainen suositus hakemusta parhaiten tukee.

Kiitämme siis Yritystä!-hanketta onnistuneesta yhteistyöstä!

Kirsi Tuovinen
Tukitoiminnan koordinaattori