Digimaailmassa

Timo Kähkönen on Tukilinja IT-koordinaattori. Hän seuraa, mitä digi- ja it-maailmassa tapahtuu.


Digitaidot haltuun kurssilla

MELKEIN KAIKKI jokapäiväiset peruspalvelut viranomaisten ja pankkien kanssa asioinnista lääkeresepteihin ovat jo siirtyneet nettiin. En muista edes vuotta, milloin olisin viimeksi keskustellut jonkun ihmisen kanssa kasvotusten, kun olen käynyt asioimassa virastossa. Joka paikassa tuntuu olevan enää pelkkä tunnistautumispiste ja postilaatikko, jonne voit jättää tuomasi paperit. Asiakkaita usein neuvotaan käyttämään sen sijasta nettipalvelua tai sähköpostia.

Digitaaliset eli sähköiset palvelut ovat tulleet jäädäkseen, ja tulevaisuus näyttää enemmän ja enemmän digiltä kaikkien palvelujen suhteen. Mutta kuka neuvoo niitä, jotka käyttävät näitä palveluita ensimmäistä kertaa tai ovat jääneet tietotekniikan kehityksessä pois kyydistä?

 

NEUVONTAA SAA toki hyvässä tapauksessa palvelun tarjoajiltakin, mutta jos perustaidoissa on parantamisen varaa, kannattaa mennä kurssille. Digikursseja järjestävät monet kansalaisopistot, joten kannattaa tutustua niiden tarjontaan omalla paikkakunnallasi. Lähimmän opiston löydät kansalaisopistojen yhteisiltä verkkosivuilta https://kansalaisopistot.fi/kansalaisopistot/.

Jos nettiyhteys ja soveltuva laite ovat käytettävissä, voit aloittaa myös Ylen itseopiskelua tarjoavalta sivustolta Nettiä ikä kaikki (https://yle.fi/aihe/nettia-ika-kaikki). Sieltä löydät paljon oppimateriaaleja.

 

MONILLA KUNNILLA ja kaupungeilla on omia tukipalveluitaan. Usein opastusta digitaalisiin palveluihin tarjotaan kirjaston kautta, joten kannattaa tutustua alueensa kirjaston tarjontaan. Esimerkiksi Turusta löytyy myös monen julkisen tahon yhteispalvelupiste Monitori, jossa annetaan vinkkejä ja opastusta yleisimpiin nettipalveluihin.

Ohjausta tarjoavat myös erilaiset yhdistykset. Esimerkiksi Pirkanmaalla opastusta tarjoaa Mukanetti ry. Uudellamaalla senioreiden yhdistys ENTER ry on erikoistunut tarjoamaan ikääntyneille vertaistuen keinoin henkilökohtaista ja maksutonta opastusta erilaisten tietoteknisten laitteiden käyttöön.

 

VAMMAISET OVAT vanhusten ohella väestöryhmä, jonka keskuudessa tarvitaan nyt ohjausta digipalvelujen käyttöön. Koko Suomen alueella toimivan Invalidiliiton jäsenyhdistykset ovat kouluttaneet digineuvojia, jotka välittävät oppia eteenpäin omalla alueellaan. Heitä on jo 35 jäsenyhdistyksessä ja koulutus jatkuu sisäisesti neuvojalta neuvottavalle, vaikka varsinainen hanke on jo päättynyt. Tällä tavalla pysytään ajan tasalla jatkossakin!

Asumispalveluja tarjova Aspa on puolestaan kouluttanut digikavereita viemään osaamista sen asumispalveluissa asuville. Aspan tuki toimii myösvertaistuen periaatteella. Voit lukea lisää siitä tämän lehden Blogilinjalla-palstalta, jota kirjoittaa Aspan digikaveri Susanna Kohonen. Toimintaan voi tutustua myös Aspan nettisivuilla (https://www.aspa.fi/fi/tule-mukaan-toimintaamme/digi-haltuun)

 

SOKERINA POHJALLA haluan tällä kertaa esitellä Vanhustyön keskusliiton. Mielestäni sillä on nimittäin kattavin hakemisto kaikkiin seniorisurffareiden tarvitsemiin opastuspalveluihin. Palvelut löytyvät liiton nettisivuilta osoitteesta https://www.seniorsurf.fi/opastuspaikat/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*