Digimaailmassa

Timo Kähkönen on Tukilinja IT-koordinaattori. Hän seuraa, mitä digi- ja it-maailmassa tapahtuu.


Mitä ladata ja mistä?

TUKILINJAAN tulevien hakemusten määrä on kasvanut viimeisten parin vuoden aikana 40 prosenttia. Jotta voimme hankkia entistä useammalle hakijalle toimivat peruslaitteet tositarpeeseen, olemme joutuneet karsimaan hieman palveluamme.

Työ- ja opiskelukäyttöön tarkoitetut tietokoneet toimitetaan yhä laitteen saajalle valmiiksi asennettuna, ja niihin kuuluu laajennettu kolmen vuoden laitetakuu ja virusturva. Asiointikäyttöön myönnettyihin kannettaviin tietokoneisiin ei kuitenkaan enää asenneta niihin myönnettyjä lisäohjelmia, kuten Officea, valmiiksi. Emme myöskään tarjoa näille kevyempään käyttöön tarkoitetuille laitteille enää 3 vuoden laitetakuuta ja virusturvaa, koska laitteet hankitaan nyt päiväkohtaisista tarjouksista. Jos tuen saaja haluaa valita laitteensa itse, hän voi pyytää Tukilinjalta sen hankintaan laskutusluvan. Silloin voi myös käyttää omia varojaan lisänä ja ostaa perusmallia kalliimman laitteen.

 

KOSKA ENTISTÄ useamman tuen saajan on vastedes osattava ottaa Tukilinjalta saatu tietokone käyttöön itse, tässä muutama vinkki:

Windows 10 -käyttöjärjestelmän mukana tulevasta Microsoft Storesta (https://www.microsoftstore.com) voit ladata tai ostaa ohjelmistoja tarpeesi mukaan. Samat käyttötarpeet voi kuitenkin yleensä tyydyttää myös ilmaisohjelmilla. Googlaamalla löydetyistä lataussivustoista voit kuitenkin saada epämieluiseksi tuliaiseksi haittaohjelmia. Mistä lataamisen voi tehdä turvallisesti?

Voin suositella esimerkiksi Niniteä (https://ninite.com), joka on kuluttajakäytössä ilmainen. Ninite on helppo tapa asentaa useampi ohjelmisto kerralla: Raksitat haluamasi ohjelmat ja lataat lopuksi asennusohjelman klikkaamalla ”Get Your Ninite” -nappia. Kun Ninite on latautunut, suorita eli käynnistä se, ja ohjelma tekee valitsemiesi ilmaisohjelmien asennuksen puolestasi. Älä sen jälkeen poista Niniteä, sillä se osaa myös päivittää sen kautta asennetut ohjelmistot.

Toinen latauspaikka, jota käytän, on download.fi (http://www.download.fi/). Sieltä löytyvät nekin ohjelmistot, joita ei Niniteltä löydy. Tälle sivustolle annan ison plussan sekä suomenkielisyydestä että käyttäjäarvioista.

 

PÄIVITYKSISTÄ puheen ollen: Windows 10 -käyttöjärjestelmään siirtymisessä on päästy jo pahimpien päivitysongelmien yli. Joskus kannettavat tietokoneet saattavat silti vielä jumiutua päivityksessä.

Se korjaantuu poistamalla usb-laitteet ja käynnistämällä tietokone uudelleen. Pöytäkoneiden osalta tällaisia ongelmia ei ole enää pahemmin ilmennyt.

Artikkelin kommentit

  1. Joni Ahokas sanoo:

    Hei saitko teidän kautta kannettavaa tietokonetta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*