Blogilinjalla: Tuomas

Tuomas Saloma on 34-vuotias eurajokilainen graafisen alan yrittäjä. Hän pitää Tukilinjan Blogilinjalla-vierasblogia huhti–toukokuussa 2020.


Vihon valmistus aineistosta

Toukokuu edennyt pitkälle ja olemme kuun loppupuolella. Tällä kertaa ajattelin kertoa teille, miten vihon valmistus tapahtuu käytännössä aivan alusta alkaen, kun asiakkaalla on taittoa (ulkoasun suunnittelu) ja painatusta varten siihen tarvittava aineisto sähköisessä muodossa valmiina.

Kanta-asiakas otti minuun yhteyttä ja kirjoitti sähköpostiin: Meillä olisi yksi opas vihkonen, jonka tekstit olemme kirjoittaneet valmiiksi ja haluaisimme teettää siitä painettavan vihkosen. Siihen tulee muutamia kuvia, mutta muuten pitäisi saada taustakuvioilla ja väreillä elämää. Pystytkö ottamaan taiton ja painotehtävän ja mihin hintaan? Vastasin asiakkaalle, että otan mielelläni työn vastaan ja samalla lähetin hänelle tarjouksen vihon taitosta ja painatuksesta sekä varmistin asiakkaalta: Onko koko materiaali teillä kasassa, eli valmiina taitoa varten? Asiakas lähetti hetimiten vastauksen kysymykseeni: Juu teksti ja kuvat on tikulla ja mallivihkonenkin olemassa. Samalla hän kertoi hyväksyvänsä tarjouksen. Pyysin häntä toimittamaan aineiston minulle. Niinpä asiakas toi minulle muistitikun aineistoineen, jonka yhteydessä sovimme vihon mallin ja koon.

Aikataulun ollessa kireä oli työ aloitettava hetimiten, kun vihon laajuus oli 40 sivua ja painosmäärä 300 kpl:tta. Se ei valmistunut ihan hetkessä. Vihon taittamiseen meni aikaa neljä työpäivää, jolloin sain asiakkaalle toimitettua ensimmäisen vedoksen taitosta. Saatuani asiakkaan korjaustoiveet muokkasin sen toiveiden mukaiseksi muutaman työpäivän aikana.

Tämän jälkeen alkoi vihon painatustyö digituotantotulostimella. Valmiista taittoaineistosta tein PDF-tiedoston ja asemoin sivut asemointiohjelmalla oikeaan järjestykseen, jotta painamisen jälkeen nidottaessa arkeista tulee valmis vihko.  Tämäkään työvaihe ei tapahtunut kädenkäänteessä. Siihen meni aikaa muutama työpäivä, kun painettavia arkkeja oli 10 kaksipuoleisena/vihko (3 140 kpl arkkia kaiken kaikkiaan). Digituotantotulostimeen sai lisätä useamman kerran paperia.

Kun sain painatustyön valmiiksi, alkoi vihkojen viimeistelyvaiheet. Vihot piti leikata useammassa nipussa. Leikkasin arkkileikkurilla vihkojen ylä- ja alareunat puhtaaksi. Vikojen etureunaa ei tarvitse leikata, kun sen viimeistee vihkolinjastolaite.

Seuraava työvaihe oli viimeistellä painetuista ja leikatuista arkeista asiakkaalle annettavat vihot vihkolinjastolla. Jotta sain asiakkaan toivoman kokoisen vihon, minun piti säätää laitteen säädöt oikeaksi. Tähän menee aina noin 4-5 vihkoa. Saatuani laitteen säädöt kohdalleen valmistin vihot kanttikaan selän kera. Työ tuli tehtyä muutamassa tunnissa. Viimeinen työvaihe oli pakata valmiit vihot laatikoihin asiakkaalle.

Lopuksi kerron teille erään toisen vihkotilauksen. Siinä vasta vauhtia riittikin… Sain asiakkaalta alustavasti 500 kp:lleen ja 12 sivuisen  vihkotilauksen marraskuun loppupuolella. Asiakas kertoi, että aineisto tulee painovalmiina PDF:nä minulle itsenäisyyspäivän jälkeen ja vihot pitäisi olla toimitettuna asiakkaalla vuoden loppuun mennessä.  Ajattelin siinä vaiheessa, että hyvin ehtii. Mutta kuinkas sitten kävikään… Lopulta valmistin asiakkaalle 27:ssa tunnissa 500 kpl:tta sarjakuvavihkoja ennen joulua! Sain asiakkaalta aineiston 20.12. klo 10.15. Saatuani aineiston ajattelin, että nyt on hurja aikataulu! Valmiit vihot lähtivät kuljetusliikkeen matkaan 21.12. klo 13.30. Tässä välissä vaihdoin painokoneeseen kaksi rumpua, hukkavärisäiliön, nukuin 5 tuntia yön aikana ja otin fysioterapeutin vastaan (45 min). Asiakas toivoi tilauksen saavansa ennen vuodenvaihdetta. Siis parasta laatua ja hyvää asiakaspalvelua! Kylläpä tuntui mahtavalta, kun ”mahdoton” ONNISTUI ja asiakas sai tilauksensa pyydetyssä aikataulussa!

Avainsanat: Aikataulu, Digipainatus, Leikkaus, Taitto, Vihko, Vihkolinjasto, Vihon valmistus

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*