Blogilinjalla: Tuomas

Tuomas Saloma on 34-vuotias eurajokilainen graafisen alan yrittäjä. Hän pitää Tukilinjan Blogilinjalla-vierasblogia huhti–toukokuussa 2020.


Fysioterapian tarve elintärkeää!

Herätys… kellon viisarit näyttävät 6.30. Normaalina työpäivänä herätyskello soittaa aamulla klo 7.00. Nyt siis noustava aikailematta ylös! Tämä sama toistuu kaksi kertaa viikossa ennen työpäivän alkua. Miksi? Minulle on fysioterapeutti tulossa heti aamutuimaan, jolloin se vähiten sekoittaa työpäivääni. Spatisiteettini haittavaikutuksien minimoimiseksi ja työkykyisenä pysymiseksi saan Kelan myöntämää ns. vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, fysioterapiaa kotiin. Näin ollen terapiamatkat eivät haukkaa mitään työajastani. Tämä on työni kannalta hyvin merkityksellinen huojennus.

Aamu oli puolipilvinen ja lämpötila vain +4°C . Oli siis pukeuduttava lämpimästi lähtiessäni tavanomaiselle lenkilleni. Itselläni on nojapyörä, normaalia pyörää en kykene ajamaan tasapainon puutteen takia. Pyörässäni on 21 vaihdetta (3 edessä ja takana 7). Haen pyörän konehallin lämpimästä tallista ja lähden n. 10 km lenkille. Pyöräilylenkin jälkeen lämpimien lihasten venyttely onnistuu paremmin, varsinkin jalkojen. Kuntoilu edistää yleisen toimintakyvyn säilymistä ja kasvattaa lihasvoimaa. Näin pysyn notkeammassa kunnossa, mikä on elintärkeää liikkumiseni ja työkyvyn kannalta.

Lähdettyäni huhtikuisena viileänä aamuna ensimmäiselle pyöräilylenkille havaitsin jotakin outoa kehossani matkan varrella. Pyöräilylenkin varrella on kolme kohtuullisen jyrkkää mäkeä ja yksi vauhdikas pitkähkö alamäki. Jouduin vaihtamaan pyörästä pienempiä vaihteita päälle päästäkseni mäet ylös. Helmikuussa ajamallani mönkijäonnettomuudella lienee jokin vaikutus lihankuntoon, kun olin n. yhden viikon kokonaan kävelemättä. Enpä osannut kuvitella kuinka paljon 6 viikon sairasloman aikana lihakunto voi heikentyä! Olin yllättynyt. Viime kesänä ajaessani kyseistä lenkkiä ajoin reitin läpi pyörän suurimmalla vaihteella.

Palattuani pyöräilylenkiltä jään ”portsarina” odottamaan fysioterapeutin tuloa. Hänen saapuessaan paikalle hänellä on kankaasta ommeltu nenä-suusuojain ja avaan hänelle ulko-oven sekä eteisen oven, jotta vähennämme koronariskiä. Lisäksi hänellä on mukanaan definiointipullo käsiä ja matkahoitopöytää varten, jotka hän käsittelee ennen hoitoa ja hoidon jälkeen.  Fysioterapia tapahtuu omassa huoneessani yläkerrassa. Samoin hänen poistuessaan avaan taas hänelle ovet auki. Tällöin minun ei tarvitse puhdistaa ovien kahvoja.

Kauhukseni koronavirus meinasi lopettaa kohdaltani fysioterapian, kun Kela päätti 17.3.2020, että kaikki läsnäolokuntoutuspalvelut lopetetaan 31.5.2020 asti, jotta voidaan vähentää koronan leviämistä. Tästähän nousi hirvittävä haloo paloo valtakunnallisesti ja kysyttiin, meinaako Kela todellakin näin toimia? Ajattelin, että johan oli Kelan päätös jälleen ”kiva”, kun kuitenkin kuntoutussopimusjaksoni palveluntarjoajan kanssa olisi päättynyt vasta 31.5.2020. Onneksi Kela perui päätöksensä ja totesi jopa jo 20.3.2020 verkkosivuillaan: ”Palveluntuottajan ja asiakkaan on sovittava kuntoutuksen jatkumisesta yhdessä. Jos kuntoutusta päätetään jatkaa kasvokkain, palveluntarjoajan ja asiakkaan on arvioitava koronavirusinfektion leviämisen riskit ja huolehdittava tehostetusta hygieniasta ja muusta tarpeellisesta suojautumisesta.” Näin on kyetty jatkamaan kohdallani fysioterapiaa.

Telian valtakunnallinen tietoliikennehäiriö ehti minua hieman hermostuttaa ja aloin miettimään saanko ollenkaan julkaistua blogikirjoitusta tänään, kun en päässyt nettiin. Häiriön takia tämän julkiseminen meni myöhäisille iltatunneille, mutta sain vain tämän julkaitua ennen vuorokauden vaihtumista (klo 23.00).

Avainsanat: Fysioterapeutti, Fysioterapia, Kela, Kuntoutus, Pyörä, Pyöräilylenkki, Työpäivä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*