Blogilinjalla: Susanna

Susanna Kohonen kirjoittaa Tukilinjan vierasblogia elo–syyskuussa. Hän on valmistumassa kauppatieteiden kandidaatiksi ja työskentelee osa-aikaisesti Aspan digiluotsihankkeessa.


Osallisena digimaailmassa

HEIPPA Tukilinjan lukijat! Kesä on tätä kirjoittaessa alkanut helteisissä merkeissä ja täällä Keski-Suomessakin mittari on näyttänyt useana päivänä lähes 30 astetta. Itselläni on ollut melko kiireinen kevät ja alkukesä. Olen valmistellut kauppatieteiden kandidaatin tutkielmaa ja siinä sivussa käynyt vielä töissä. Onneksi koulu sentään loppui, ja palaan koulunpenkille taas syyskuussa. Nyt on aika hengähtää ja nauttia kesästä.
Kouluttaudun hankkeen digiluotsiksi eli tavallaan mentoriksi uusille digikavereille. Blogistani voit lukea tästä lisää elo–syyskuussa ja itse hankkeesta voit lukea Aspan nettisivuilta haulla ”digi haltuun”.
Jos innostuit ja asia koskee sinua, kasaa esimerkiksi asumispalveluyksiköstäsi innostuneet kurssilaiset, kutsu kaveriksi digikaveri ja otetaan digi yhdessä haltuun!

DIGITAALINEN YHDENVERTAISUUS on hieno sanayhdistelmä, mutta nykypäivän diginatiivissa maailmassa arkipäivää. Se tarkoittaa sitä, että kaikkien pitäisi voida käyttää tietokonetta ja seikkailla sosiaalisen median syövereissä. Viime päivinä olen tutustunut uuden hallituksen ohjelmaan ja sielläkin nostettiin erityisen tärkeäksi digitaalinen saavutettavuus yhteiskunnassa.
Olen harmikseni huomannut, että moni ei välttämättä osaa käyttää tietokonetta tai somea. Onneksi yhteiskuntamme kumminkin mahdollistaa sen, että mikäli henkilöillä on esimerkiksi toimintarajoitteita tai viittomakieli äidinkielenään, heillekin voidaan digi tuoda osaksi arkea.
Digikaveri on yksinkertaisimmillaan tukihenkilö esimerkiksi kursseilla, joita voidaan järjestää esimerkiksi Aspan asumispalveluyksiköissä, kansanopistoissa tai vaikka kirjastoissa. Digikaveri auttaa arkisissa asioissa, kuten esimerkiksi verkkopankin käytössä, tabletin tai älypuhelimen käytössä ja sosiaalisen median palveluiden käytössä. Tarkoituksena on antaa vertaistukea ja ennen kaikkea rohkaista ja tukea kokeilemaan erilaisia palveluita ja laitteita. Hankkeen kohderyhmänä ovat mielenterveys- ja päihdekuntoutujat ja eri tavoin vammaiset henkilöt.
Digikavereita on koulutettu myös kuulovammaisille henkilöille. Näin ollen digi tulee erityisryhmille yhä yhdenvertaisemmaksi.

VIELÄ LOPUKSI hieman tietoa itsestäni, jotta tiedätte, kuka täällä blogin takana majailee. Olen 33-vuotias oikeustradenomi ja kauppatieteiden maisteriopiskelija. Minulla on syntymässä annettu erityisominaisuus, cp-vamma, mutta elämänfilosofiani on ollut jo pitkään se, että “vamma ei ole este, se on vaan hidaste.”
Tämä kuulostaa melko kuluneelta, mutta olen aina ajatellut kaikissa toimissani, etten oikeastaan anna vammani rajoittaa tekemisiäni. Olen onnellinen, että olen voinut elää melko normaalia elämää. Työskentelen tällä hetkellä digiluotsi-hanketöiden ohella rahoitusalan asiakaspalvelutehtävissä. Työssäni ovat parasta mahtavat työkaverit, jotka auttavat minut vaikka ajamaan kartingia virkistyspäivänä. Olen myös osa-aikaeläkkeellä, mutta ennen kaikkea koen, että olen työntekijä.

KUN SAIN ELÄKEPÄÄTÖKSEN aikoinaan, se oli pienoinen shokki ja minun oli todella vaikea käsitellä sitä. Nyt olen huomannut, että nykyiseen elämäntilanteeseeni se oli juuri sopiva ratkaisu.
Olen vammani kautta tutustunut myös miesystävääni, johon en olisi muuten varmaan törmännyt. Hän on tällä hetkellä kesän ja sorbettijäätelön lisäksi parasta elämässäni. Hän on opettanut, että vaikka avustajat ovat elämässäni läsnä ja kuljen pyörätuolilla, se ei vie minulta naiseuttani tai viehätysvoimaani. Olen oppinut hänen avullaan kunnioittamaan itseäni.
Ja vielä pari knoppitietoa: Tykkään vapaa-ajalla lukea kirjoja, etenkin elämänkertoja. Vietän lähes joka lauantaina aikaani teatterissa tai hengailemassa ystävien kanssa. Tämä kesä menee varmaan töissä ja kanditutkielmaaa tehdessä, mutta ajattelin kyllä välissä myös käydä rannalla, kastella varpaat järvessä ja nauttia mansikkamaitoa.
Nauttikaa tekin, tavataan elokuussa. Aurinkoisia kesäpäiviä! Luehan blogiani Tukilinjan nettisivuilla!
Susanna

DIGI HALTUUN = Digitaalisten palveluiden vertaisneuvontaa Aspan tukiasumisen piirissä oleville. Hanke toteutetaan vuosina 2017–20 yhteistyössä Kansalaisopistojen Liiton (KoLry), ADHD-liiton, A-Kiltojen Liiton, Epilepsialiiton, Mielenterveyden Keskusliiton, Kiipulasäätiön, Kuurojen liiton sekä Kehitysvammaliiton kanssa.

Avainsanat: Aspa, avustaja, CP-vamma, Digi haltuun, kauppatieteiden kandidaatti, opiskelu, vamma

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*