Blogilinjalla: Susanna

Susanna Kohonen kirjoittaa Tukilinjan vierasblogia elo–syyskuussa. Hän on valmistumassa kauppatieteiden kandidaatiksi ja työskentelee osa-aikaisesti Aspan digiluotsihankkeessa.


Liikunnan riemua ja hikeä

Hei ihanaiset!

Viime viikot on mennyt pakertaessa koulutehtäviä. Blogin kirjoittelu on jäänyt valitettavasti vähemmälle. Sairastuin kaiken muun lisäksi syysflunssaan, joka nyt on onneksi taittumaan päin. On ollut karmea ikävä, kun ei ole päässyt kertomaan kaikista kivoistakin tapahtumista tässä viime viikkojen aikana.

Nyt olen taas virkeänä ja täynnä tarmoa! Toivotaan, että taudit olisi tältä syksyltä ohi. Ajattelin kirjoittaa tänään omasta liikunnan harrastuksesta, kuntosalista.  Koska minulla on annettu diagnoosina mm. cp-vamma, ikääntyminen vaikuttaa yllättävän paljon siihen, miten elimistö reagoi muutoksiin. Tämä on nyt itsestäänselvyys meillä kaikilla, sillä vanhenemme joka päivä.

Minulla elimistön muutokset alkoivat vamman vuoksi näkymään jo melko varhaisessa vaiheessa. Muistan olleeni 27- vuotias, kun havahduin siihen, että vaikka sain säännöllistä fysioterapiaa, siitäkin huolimatta liikkuminen oli kankeampaa kuin aiemmin. Kiitos Kelan, saan taannoisesta kilpailutuksesta huolimatta fysioterapiaa edelleen, mutta silti liian moni, joka olisi sitä tarvinnut, jäi tylysti ulkopuolelle. Tuntuu, että kaikkea mitataan vain rahassa. Ihmisen tarpeet jätetään huomioimatta, tämä on ikävä suuntaus.

Olen itse fysioterapian lisäksi alkanut harrastamaan kuntosalia, ja ensi viikolla alkavat kauan odotetut istumalentopallotreenit alkavat läheisellä koululla. Odotan jo innolla. Minulla omaehtoisen liikunnan tavoitteena on mahdollisimman pitkään kävelykyvyn jonkin asteinen säilyttäminen. Lisäksi salilla käyminen motivoi ja tuo hyvää oloa. Jokaiselle varmasti löytyy sopiva liikuntamuoto, kun vain osaa soveltaa. Jos ei itse pysty harrastamaan, kannatta ottaa vaikka kaveri mukaan ja treenaatte yhdessä. Lisäksi on olemassa ammattilaisia, (minullakin on tällä hetkellä), PT, joka on erikoistunut neurologisiin sairauksiin. Hänen kanssaan katsomme sopivan kunto-ohjelman.

Huomenna ajattelin kirjoittaa vammaisen parisuhteesta ja seksuaalisuudesta.

Tämän tekstin myötä liikunnan iloa kaikille!

 

Avainsanat: CP-vamma, kela, liikunta, terapia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*