Blogilinjalla: Satu-Mia

Satu-Mia Seväkivi  elää tyttärensä ja kissojensa kanssa antoisaa arkea. Hän sairastaa MS-tautia, matkustelee ja kirjoittaa Tukilinjaan vierasblogia joulu–tammikuussa.


ä

Taidetta elämään!

En todellakaan ole jouluihminen, mutta tänä vuonna olen yllättäen käynyt jo neljällä joulutorilla. Viime viikonloppuna Jyväskylän Taidemuseossa oli taidebasaari ja vieressä Käsityömuseossa käsityöläisten joulutori. Kaksi yhtä kiehtovaa paikkaa, en vaan voinut jättää menemättä. Otin mukaani vanhempani sekä tyttäreni. Arvasin, että ihmisiä olisi paljon liikkeellä.

Tunnustan, että Jyväskylän Taidemuseossa en ole käynyt vuosiin. Ihastuin paikan tunnelmaan ja helppokulkuisuuteen. Hissillä pääsee kerroksista toiseen, mutta portaatkin ovat leveät ja askelmat hyvän korkuisia jalalle. Tilan valoisuus ja pelkistettyt tilat palvelevat taidetta, mutta myös meitä joilla on haasteita liikkumisessa ja hahmottamisessa. Taidemuseo voisi hyvinkin olla se esteetön paikka, jossa viettää mukavia hetkiä useamminkin.

Taidemuseossa oli myyjinä taiteilijoita monelta alalta. Minua kiinnosti ennen kaikkea kuvataiteet, koska olen päättänyt aloittaa ensi vuonna projektin: kehystää tauluja seinälle kollaasiksi. Olin basaarissa onneni kukkuloilla! Niin ihania, puhuttelevia töitä! Päädyinkin heti ostamaan kolme työtä:

Maria Pihl “kissa”

Tämän Maria Pihlin kissakuva on yksinkertainen, mutta saan tunteen onnellisesta kissasta. Viikset ovat levällään aistiakseen ympäristöä- ja häntä leppoisasti kippuralla.

Kissataulun kaveriksi ostin kalataulun, joka oli myös Maria Pihlin tekemä. Kalastus on kesällä lempipuuhaani, joten kissat ja kalat sopivat hyvin yhteen seinällekin.

Taulujen turkoosi väri on aivan ihana! Näitä katsellessa sukellan lämpöisiin merivesiin.

Maria Pihl “kala”

Kolmas ostamani työ on Naoji Ishiyaman “No Editions” – sarjasta ja talussa istuu selin pikkuinen musta kissa. Tämän kissan koko on vain 14mm. Koko riippuu siitä kuinka läheltä tai kaukaa sitä katsoo ja onko apuna vielä suurennoslasikin.

Haaveilen aina uudesta kissanpennusta, joten tämä taulu olkoon nyt sellainen.

Kiertelimme tovin basaarissa, piti hiukan jo hillitä ostamistakin, että saisi edes nämäkin taulut seinälle 🙂 Yksi työ jäi mietityttämään, en sitä ostanut. Se vaivasi minua niin paljon, että päätin kotiin tullessa lähettää viestin taitelijalle ja kysyä jäikö kyseistä teosta enää myyntiin. Sellainen löytyi, ja tilasin sen postitse. Siinä taulussa ei ole kissaa eikä kalaa, mutta kuva on niin voimakas, rohkea, ja silti arka, että minun oli se saatava. Esittelen teoksen täällä, kun sen saan kotiin.

Päätin basaarissa myös, että aina kun mahdollista ostan jonkun taiteilijan työn. Näitä pieniä töitä saa edullisesti; 10-30€ hintaan. Tärkeintä minulle on se, että teos puhuttelee jotenkin. Työtä kun katsoo, niin siitä löytyy aina jotain uutta ajateltavaa. Ja kuten eräs taiteilija sanoi: “Taulu puetaan vaan kerran. Se ei tarvitse uusia vaatteita.” Eli kun taulu on kehystetty kerran, sitä kehystä ei enää tarvitse vaihtaa. Huomioitavaa on kuitenkin, että kehys voi antaa taululle ihan eri säväyksen ja merkityksen. Kirpputoreiltakin saattaa löytyä vanhoja kehyksiä, joita kannattaa hyödyntää.

Taide on meille kaikille!

Innoissaan,

satu-mia

Jyväskylän Taidemuseo instagramissa: https://www.instagram.com/jkltaidemuseo/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*