Blogilinjalla: Satu-Mia

Satu-Mia Seväkivi  elää tyttärensä ja kissojensa kanssa antoisaa arkea. Hän sairastaa MS-tautia, matkustelee ja kirjoittaa Tukilinjaan vierasblogia joulu–tammikuussa.


Se olisi joulu jälleen

Siis miten niin? No, kyllä vain!

Asuimme Espanjassa vuosia ja lapset siellä saavat joululahjat yleensä vasta 6.1. Totta kai myös monissa perheissä käy joulupukki, mutta perinteisesti oikea joulu on loppiaisena ja lahjan tuojat ovat kolme Itämaan viisasta miestä: Gaspar, Melchor y Baltazar. Monilla lapsilla on oma suosikkinsa näistä kolmesta.

Lapsilla on tapana kirjoittaa lahjatoivekirjeitä Itämaan tietäjille ihan samalla tavalla kuin mekin kirjoitamme joulupukille. Kirjeet jätetään jonnekin laatikkoon tai ne annetaan  5.1 illalla järjestetyssä kulkueessa. Kulkueessa on paljon musiikkia, esiintyjiä, vaunuja, eläimiä ja ihan viimeisenä tulevat tietäjät kameleillaan. Tämä tapahtuma on todella jännittävä, lapset ovat niin innoissaan ja aikuisillakin on hyvä mieli.

Nykyään kyllä kamelitkin taitavat olla kielletty eläinsuojelun toimesta, joten tietäjät saapuvat laivalla, helikopterilla tai vaikka lentokoneella. Joka tapauksessa tällaisia kulkueita  on katsomassa ihan kaikki vauvasta vaariin!

Tänne meille Suomeen viisaat miehet tulevat varmaan silti vielä kameleilla, ainakin joka vuosi 5.1 illalla lapset laittavat olohuoneeseen herkkuja tietäjille sekä vettä ja heinää kameleille. Onneksi herkut ovat yleensä suklaata ja mandariineja tai muuta pikkunaposteltavaa, koska minä joudun ne aina yöllä syömään.  Olemme tänään siivonneet koko päivän ja toivonkin etteivät kamelit sotkisi kovin paljoa.

Aamulla herätään aikaisin katsomaan ovatko herkut kelvanneet ja onko lahjoja jätetty. Koko vuotta ei ihan kiltisti kukaan voi olla, joten lapsille jätetään myös hiilikokkareita, joka itse asiassa on mustaksi värjättyä sokeria. Lapsia ei paljoa hätkäytä hiilen saaminen, onhan se kiva mustaa sokeria syödä samalla kun avaa paketteja.

Myöhemmin päivällä herkutellaan Roscón de Reyes – kakulla, joka on kuin iso pullakranssi jossa on kuivattuja hedelmäpaloja, joskus myös kermavaahtoa. Kranssin sisälle on piilotettu yksi papu ja yksi hahmo.  Kakku pitää jakaa kaikille ilman vilppiä, eli veitsellä ei saa tunnustella täytettä. Kaikki tietenkin toivoo itselleen hahmoa ja kuninkaaksi kruunaamista. Pavun saanut joutuu maksamaan kakun tai tarjoamaan seuraavan vuoden kakun.

 

“Tässä on Itämaan tietäjien kakku
suuren juhlan perinne
jossa on kaksi yllätystä
niille joilla on onnea.
Kakussa on hyvin kätkettynä
yksi papu ja yksi hahmo
se joka kakkua leikkaa
pitää tehdä se ilman vilppiä.
Joka suustaan löytää
jotain kovaa
kenties se on papu
kenties se onkin hahmo.
Jos se on papu
maksat tämän jälkiruoan
jos se on hahmo
kruunataan sinut kuninkaaksi.”

 

 

“He aquí el Roscón de Reyes
tradición de un gran banquete
en el cual hay dos sorpresas
para los que tengan suerte.
En él hay, muy bien ocultas
un haba o una figura;
en que lo vaya cortar
hágalo sin travesura.
Quien en la boca se encuentre
una cosa un tanto dura,
a lo peor es el haba
o a lo mejor la figura.
Si es el haba lo encontrado
este postre pagarás
más si ello es la figura
coronado y Rey serás.”

 

Tänä vuonna meillä ei ole Roscón de Reyes – kakkua. Olen joinakin vuosina sen tehnyt ihan itse täällä kotona. Muuten on mukavaa pitää kiinni tästä jouluperinteestä ja ainahan tällainen tuo positiivista energiaa ja hurjan paljon iloa keskellä meidän talveamme.

¡Felices Reyes!

satu-mia

 

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*