Blogilinjalla: Satu-Mia

Satu-Mia Seväkivi  elää tyttärensä ja kissojensa kanssa antoisaa arkea. Hän sairastaa MS-tautia, matkustelee ja kirjoittaa Tukilinjaan vierasblogia joulu–tammikuussa.


Kun suunnitelmat tökkii

Niinhän siinä kävi, että jouduin itse jouluna sairaalaan. Olin todella huonossa kunnossa, en jaksanut enää oikein edes kävellä enkä pystynyt puhumaan ollenkaan. Koko kropan kivut olivat jotain sanoin kuvaamatonta, ihan kuin olisi puukolla avattu haavoja joka puolelle. Keuhkoissakin vain pihisi. Kovin vakavalta näyttivät hoitajat ja lääkärit juoksivat luokseni, kertoi äitini, joka minut sairaalaan silloin kiikutti kesken joulun. Edellisenä yönä olin itkenyt, että en tiedä selviänkö aamuun. Nopeasti minulta otettiin kaikki näytteet ja kuvattiin keuhkot. Potilaskuljetuksen mies kertoi hassuja vitsejä, joille purskahdin kuumehöyryissä nauramaan ja sain pahemman yskänkohtauksen ikinä. Ihan tunnissa sain tietää, että minulla on influenssa A ja olen tämän flunssakauden ensimmäisiä sairaalassa. Saavutus sekin.

Aamuyöllä minut siirrettiin eristykseen toiselle osastolle. Sain jo ensiavussa nesteytyksen ja kipulääkkeet suoneen sekä ensimmäisen Tamiflu-lääkkeen. Kaikki kyselivät olenko saanut rokotteen. Olen riskiryhmään kuuluva, mutta niin herkkä lääkkeille ja rokotteille, että se kiellettiin minulta muutama vuosi sitten. Tähän saakka lähipiirin suojaaminen on toiminut hyvin. Tänä vuonna tämä influenssa yllätti meidän perheen ja jopa sairaalan henkilökunnan. Aika aikaisin alkoi influenssakausi, normaalisti se alkaa tammi-helmikuussa.

Vietin muutaman päivän sairaalassa hyvässä hoidossa. Jouluna eikä uutena vuotena tullut ylensyötyä, koska näläntunne on täysin hukassa. Vietimme tyttären kanssa vielä muutaman päivän, kotiutumiseni jälkeen, vanhemmillani. Nyt olemme olleet kotona muutaman päivän, kissat ovat edelleen mummilassa hoidossa, koska en jaksa meitä kaikkia hoitaa. Onni sekin, että lemmikeillä on paikka missä olla. Tyttö haluaa olla siellä missä minäkin ja omatoimisena pärjää kivasti valvovan silmäni alla.

Vieläkin suurin osa päivästä menee minulla nukkuen. Eilen otin viimeisen Tamiflu-tabletin ja tänään kävin jo terveyskeskuksessa hakemassa antibiootit jälkitautiin. Influenssa ei ole ihan niin simppeli juttu kuitenkaan, että päästäisi minut kirmaamaan vapauteen.

Jouluna minun oli tarkoitus huovuttaa satoja kissanleluja tuleviin kissanäyttelyihin. Uutena vuotena ajattelin ottaa rennosti ja nauttia lasin viiniä. Molemmat suunnitelmat menivät mönkään. Olen kuitenkin laittanut itselleni aika realistisen tavoitteen eli olla kunnossa helmikuun alkuun mennessä. Haaveilen kävelyistä, ja ihan siitä, että jaksaisin jotain.

En todellakaan toivo kenellekkään influenssaa, edes lievänä! On se vaan kamala tauti enkä enää yhtään ihmettele, että siihen voi kuolla. On onni, että meillä täällä Suomessa on hyvä ja asiantunteva hoito. Ei tarvitse yksin jäädä minnekkään potemaan.

Jos et pysty ottamaan rokotetta jostain syystä, niin kerro lähipiirillesi kuinka tärkeää sen ottaminen on sinun suojaamiseksi.

Löysin netistä tällaisen hauskan listan “neuwoista” vuodelta 1786,  joilla voi edistää omaa terveyttään. Oikeastaan kaikki kohdat ovat todella hyviä toteutettaviksi!

Tarpeellisia ja hyödyllisiä neuwoja terweyden warjelemiseksi ja saada elää isohon ikähän

1. Uni eli nukkuminen on sangen hywä, kun se on kohtuullinen, sillä se waikuttaa teräwän ymmärryxen, hyvän muiston ja kewiän työn.

2. Likin ruokaa, juomaa ja unta on lijkunta, askaroitseminen ja työn tekeminen sekä mielelle että ruumijle terweydexi.

3. Älä pidätä wettäs, tuulta ja muuta luonnolista tarwettas.

4. Harjaa eli kanpaa usein pääsi, että aijwon lijat höyryt ulos pääsevät.

5. Kävele ja liiku jotain ylös noustuasi, että loka joka yöllä on kokoontunut suolijin laskeusi alaspäin persauxeen.

6. Että usein purgetata ja lääkityxiä nauttia on vahingollinen: luonto tottuu wihdoin niihin.

7. Juopumus väkewistä juomista tekee ihmisen laiskaxi ja uneliaaxi.

8. Suuri äkkinäinen wihastuminen ja raskas pitkällinen murhe ja huoli kuiwaavat ylös ruumijn.

9. Iloinen mieli tyytywäaisyys lisää ikää.

Wasassa 1786 Prändätty C.W. Loindieriltä

 

Toivotan kaikille oikein hyvää vuotta “kakskyt-kakskyt” ja terveyttä, terveyttä, terveyttä!

Satu-Mia

Avainsanat: hoito, influenssa, lääkkeet, ms, sairaala, toipuminen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*