Blogilinjalla: Satu-Mia

Satu-Mia Seväkivi  elää tyttärensä ja kissojensa kanssa antoisaa arkea. Hän sairastaa MS-tautia, matkustelee ja kirjoittaa Tukilinjaan vierasblogia joulu–tammikuussa.


Arki juhlien jälkeen

Tänään alkoi sitten arki, tyttö lähti kouluun iloisin mielin ja minä…minä menin takaisin nukkumaan kissojen kanssa. Vielä on antibioottia jäljellä pari päivää, mutta ei tämä tauti oikein tästä vieläkään taitu. Torstaina on mentävä jälleen lääkärin.

Vanhempani hoitivat puolestani postijuttuja ja kaupassakäyntiä. Hakivat tytönkin koulusta ja tulivat sitten iltapäivällä kahville meille. Vanhempani ovat olleet jo useamman vuoden omaishoitajiani ja heidän apunsa on todella korvaamatonta. Yritän tietenkin itse tehdä kotona mahdollisimman paljon, kaikki mihin vaan kykenen, mutta aina jonkinlaista apua tarvitsen petivaatteiden kanssa, pyykin ripustuksen kanssa, ruoanlaitossakin ja seuran pitämisessä meille niinä huonoina päivinä. Olemme hyvin tiivis tiimi. Kissatkin olivat kaksi viikkoa mummilassa hoidossa ja tulivat eilen kotiin. On onni, että tukiverkko toimii kaikella tavalla. Välillä itselläni on riittämätön tunne, että kuinka minä voisin tukea ja auttaa vanhempiani.  Olen aina tarvittaessa apuna tietokoneeseen liittyvissä asioissa ja pohdin äitini kanssa sukututkimisasioita. Onhan sekin heille hyvä, että mekin kyselemme heidän kuulumisia. Välillä tilaan ruokaa kotiin, tai teen pannukakkua kuten tänään, ja pyydän vanhempani meille syömään. Nyt kun tervehdyn lähden äitini kanssa uimahalliin vesijuoksemaan ja vesijumppaan. Molemmille yhtä aikaa tsemppausta!

Olen elokuusta alkaen käyttänyt kotiinkuljetusta lähes joka kerta, kun teen kunnon ostoksia ruokakaupasta. Kotiinkuljetus maksaa plussakortilla 9,90€, ja vaikka se tuntuu isolta rahalta, niin se on kaiken sen väärti. Tilauksen voi tehdä sohvalla maaten appsin kautta ja keräillä listalle tuotteita sitä mukaan kun mieleen muistuu. Turhia herkkuja ei tule ostettua, kaikki tulee syötyä mitä tilaan, ja mikä parasta: joku muu kerää ostokset puolestani sekä saan vielä kaupanpäälle jonkun tuotteen. Eli kotiinkuljetussumma pienenee melkein puoleen.

Se aika mikä minulla itselläni menisi kaupassa harhaillen huononäköisenä ja pinna kireällä, menee kyllä tarkasti muuhun hyödylliseen esimerkiksi ulkoiluun tai käsitöihin. Huomenna aamulla minulle on taas tulossa ostokset. Ne tuodaan kärryillä ihan eteiseen saakka josta minun on helppo ne itse nostaa keittiöön. Teen näitä isompia ostoksia kaksi kertaa kuukaudessa ja laskin, että olen säästänyt aikaa ja rahaa todella paljon verrattuna enitseen tapaani juosta kaupassa hakemassa jonkun tuotteen ja siinä samalla ostamassa aina vähän ekstraakin. Hedelmät ja vihannekset ovat tilauksesssani erittäin hyvin valikoituja, en itse pystyisi yhtään parempaan. Kylmätuotteet pyydän mahdollisimman pitkillä päiväyksillä ja usein en halua, että tuttua tuotetta, joka meille maistuu, korvataan toisella tuotteella. Minä olen erittäin tyytyväinen tähän palveluun, ja siitä saan kiittää ystävääni Leenaa 🙂

Olen pohdiskellut myös siivousapua kotiin, koska se työ ei kuulu omaishoitajalle. Päädyin kuitenkin ostamaan kunnon imurin, johdottoman ja pölypussittoman, jolla pääsen helposti myös sänkyjen alta imuroimaan. Laskin, että toistaiseksi säästän sillä, että ostan imurin ja ennen kaikkea liikun itse siivotessa. Sitten kun en enää jaksa yhtään, niin otan siivousapua ulkopuoliselta taholta.

Yksi loistava ostos kotiimme on ollut myös tehokas blenderi, joka on etenkin kesällä pelastanut meidät monelta “mikään ei maistu” – päivältä. Teimme usien erilaisia smootheita kokeillen vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Minulle syöminen on haastavaa, kun helposti sorrun herkkuihin ja saatan täyttää vatsani vain jäätelöllä. Siksi tällainen blenderi otettiin ilolla vastaan ja sitä olemme kyllä ahkerasti käyttäneetkin.

Joskus laitan pakkaseen valmiiksi pilkottuja hedelmiä, josta ne on helppo ottaa smoothien sekaan. Lisäksi jäinen banaani tekee samettisen smoothien. Itselleni lisään usein tilkan vettä tai vishyä ja tytölle kauramaitoa.  Smoothiet eivät pelkää mitään 😀 niihin voi yhdistellä lähes mitä vaan!

Tehtävälistallani oli pienapuvälineiden listaus. Palaan  niihin seuraavassa postauksessani. Nyt on pakko jälleen laittaa pää tyynyyn särkylääke vatsassa sekä toivoa parempaa oloa huomiselle!

Hyvää yötä!

satu-mia

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*