Blogilinjalla: Sari

Sari Heino-Holopainen on Tukilinjan toimitusneuvoston jäsen ja omaishoitaja. Hän kirjoittaa Tukilinjan vierasblogia helmi–maaliskuussa.


VOHVELEITA JA ISTUMAJOOGAA

Näinä aikoina on varmaan moni tuijottanut tv-ruutua ja erikoislähetyksiä, selannut internetiä ja ollut somessa.

Aloimme Heikin kanssa jo tulla täyteen korona-infosta – vaikka tärkeää onkin. Facebookissa huomasin, että vohvelirautavillitys nostaa päätään, kun moni haluaisi täyttää itsensä vaihteeksi hyvällä ja ilolla. Löysin myös naminami-ohjeen amerikkalaisista vohveleista täytettynä mustikkakompotilla ja vaahterasiirappivoilla. Kaupoista löytyy vielä näitä aineksia!

Netistä on alkanut löytyä myös erilaisia videokursseja ja jumppatunteja. Itse löysin Epilepsia,Villiä Virtaa fb-sivuston Istumajoogan torstaisin. Nostalgiaa kaipaaville Yle Teemalta tulee Anne Sällylän ja Eeva Eerikäisen 80-luvun jumppaa.

Kuitenkin korona nyt rajoittaa elämäämme. Liikkumisrajoitukset eivät koske vielä meitä, mutta iäkäs äitini asuu Uudenmaan rajojen ulkopuolella. Täytyy elää päivässä. Poikani tekee työtää vuoroviikoin kahden ryhmässä Manchesterissa. Vakituinen työ ja työterveydenhuolto on, joten juuri ulkoministeri Haaviston infossa kerrottiin, että tällaisten ulkosuomalaisten on ihan hyvä pysyä paikoillaan. Nyt yritetään saada Suomeen ulkomailla olevat matkalaiset, ja ne joiden osoite on Suomessa. Heikin Italiassa asuvan tyttären tilanne jatkuu perheineen kotikaranteenissa, ja siellä Torinon seudulla ollaan kyllä jo aika kyllästyneitä tilanteeseen – varsinkin pienten jalkapalloilijoiden vanhemmat. Ikävä meillä on.

Olen ottanut selvää, miten omaishoitajana minun pitää toimia. Ensinnäkin ilmoittaa Helsingin kaupungille, jos sairastun. Heillä on velvoite silloin järjestää apu. Huomasin, että kaupungilla on koronaviruspuhelin neuvontaa ja chat aiheesta. “Jonoa chatissa.” Oli ilmoitus. Kuntaliitto laatii kuntakohtaisia toimintaohjeita omaishoitajille ja henkilökohtaisen avun työnantajille sekä suojatoimenpiteitä. Tässä vaiheessa pitää toimia niin kuin on kaikkia ohjeistettu.

Kuntouttavaa ja vammaisten henkilöiden työtoimintaa ei järjestetä toistaiseksi. Toivon heidänkin löytävän “vohveli-ilon” ja pääsevän ulos hetkeksi, pihalle. Nettiä kannattaa selata, sieltä alkaa löytyä luovasti jo kaikenlaista. Jos ajattelee nyt positiivisesti, niin alkaa olla liikuntarajoitteisillekin jo yhdenvertaista tekemistä.

Minä osuin Työväenopiston kursseihin musiikin opiskelusta etänä: Laulaa voi nyt asiantuntijan opastuksella kotona!

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*