Blogilinjalla: Sari

Sari Heino-Holopainen on Tukilinjan toimitusneuvoston jäsen ja omaishoitaja. Hän kirjoittaa Tukilinjan vierasblogia helmi–maaliskuussa.


Viestittelyä Torinoon

Ei! Kuvasta huolimatta en ole kirjoittamassa Torinoon vanhalla Remington-kirjoituskoneella, vaan ihan whatsuppin kautta Heikin tyttärelle. Hän asuu perheineen Torinon liepeen pikkukaupungissa. Tytär, hänen miehensä ja kaksi Heikin lastenlasta ovat siellä korona-viruksen keskellä. Kouluikäinen – koulu on ollut suljettuna jo toista viikkoa – yrittää keksiä tekemistä sisällä ja niin vähän muukin perhe. Heikki välttää sähkölaitteita, Sony-merkkinen televiso on ainoa, minkä hän sietää lähellään kauemmin aikaa. Joillakin epilepsia vaikuttaa näin; onhan epileptikoille myös suunniteltu erikoisnäyttöjä tietokoneisiin.

Questo caso! Siis tässä tapauksessa olen viestinvälittäjä – sanansaattaja. Tytär laittaa nyt Torinosta tilannetietoja puhelimeni whatsuppiin, minä näytän tai kerron ne Heikille ja sitten laitan Heikin viestejä takaisin. Näytän myös kuvia lapsista, pieniä videoita heidän tekemisistään. Käyhän se näinkin. Olen kyllä ehdottanut Heikille, jos sitten kuitenkin hankkisi edes nykyaikaisen puhelimen. Suoraa kieltoa ei tule, mutta kiinnostusta ei ole, ainakaan niin kauan, kun toimin sanansaattajana, whatsupppuhelujen vastaanottajanakin.

Remington! Yhtenä päivänä tuli tuttujen kanssa puhe vanhoista kirjoituskoneista. Niiden äänestä ja toimivuudesta. Ei tarvita sähköjä. Hitaasti kirjoittaen voi miettiä sanomisiaan. Tuttu toikin vanhan Trumph-koneen kokeiltavaksi. Loistovärkki ja niin todellinen, käsissäkin tuntuu, että tekee jotain. Virheet korjataan xxxxx-päällelyönneillä, jos ei satu löytämään vanhaa valkoista korjauslakkaa. Tämä olisi Heikille oiva vaihtoehto.

Googlatessani näitä vanhoja kirjoituskoneita, huomasin, että satasellakin saa jo toimivan Triumphin. Paperia on maailmassa vielä ja kuulema vanhoja värinauhojakin on saatavissa. Itse kyllä ihastuin paljon vanhempaan kirjoituskoneeseen, Remingtoniin. Kuinka kaunis se onkaan omassa ylhäisyydessään. Suomen ensimmäinen kirjoituskone oli Remington, se oli liikemies Heikki Helmisellä. Kas, kaimalla. 

Löysin vielä mielenkiintoisen näkökulman tästä mekaanisesta kirjoituskoneesta. Sen eräs etu on täydellinen riippumattomuus sähkövirrasta ja paristoista. Lisäksi tietoturvaongelmat ovat nostaneet esiin vanhempaa kirjoituskonetekniikkaa.

Questo è tutto! Nyt kaikki vintille etsimään isovanhempien aarretta…

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*