Blogilinjalla: Sari

Sari Heino-Holopainen on Tukilinjan toimitusneuvoston jäsen ja omaishoitaja. Hän kirjoittaa Tukilinjan vierasblogia helmi–maaliskuussa.


Muuttuvat maailmat

Täälläkin on kyllästytty koronalähetysähkyyn nyt toden teolla. Tuntuu, että media kaivaa kaivamalla erilaisia aiheita. Toisaalta yli 80-vuotias äitini Uudenmaan ulkopuolella karanteenissa seuraa kaikkea koronaan liittyvää kiinnostuneesti. Hän oli kolmevuotias paetessaan Helsingissä perheensä kanssa ensimmäisen kerran pommisuojaan, ja muistaa sen. Ja muutkin toisen maailmansodan aikaiset tapahtumat omassa piirissään. Evakuoinnin maalle – junan pysähdys Pieksämäellä, koska se piti antaa sotilaiden käyttöön. Siviilit jäivät yöksi asemalle. Äiti muistaa elävästi, kun eräs ystävällinen sotilas nosti hänet nukkumaan isolle tavarahyllylle. Tästä pääsenkin hyvin Heikin ja minun yhteiseen koukkuun:

Ylen tv-sarja Maailma liekeissä on vallannut nyt Heikin ja minun olohuoneen. BBC:n kehuttu suurtuotanto vuodelta 2019, Earth On Fire, Maailma liekeissä, ehti mielestämme juuri sopivasti ruutuun näin korona-aikaan. Emme pelkästään katsele sitä, vaan keskustelemme siitä, Heikkihän on poliittisen historiansa lukenut ja ollut aina kiinnostunut toisesta maailmansodasta. Kummasti minäkin.

Maailma liekeissä kertoo toisesta maailmansodasta tavallisten ihmisten kautta. Se alkaa Britannian Manchesterista, laajenee Puolaan, Saksaan, Ranskaan ja Yhdysvaltoihin. Sarja kuvaa myös ihmisen kasvua. Sen on käsikirjoittanut Peter Bowker, joka on tunnettu mm. sarjasta Poika, joka katosi musiikkiin.

Hiljaisuus laskeutui olohuoneeseemme, kun sarja kulki kohtaan, missä natsit alkoivat vainota pientä Hilda-tyttöä, jolla oli epilepsia. Kuinka lyhyt tai pimennossa voi olla välillä arkimuistimme. Merkillisen tyylikkäästi, mutta koskettavasti kuvataan, miten natsit veivät vammaisia lapsia “hoitokoteihin” tehdäkseen heille rodunjalostuksellisen eutanasian. Amerikkalainen näyttelijä Helen Hunt esittää Yhdysvaltojen kirjeenvaihtajaa, joka sanoo Berliinissä saksalaiselle upseerille tutkiessaan tätä eutanasiaa: “Eikö sivistysvaltioiden tehtävä ole pitää huolta heikoimmistaan?”

Suosittelen sarjaa, se on Yle Areenassa ja tulee lauantaisin tv-ykköseltä. Oma epävarmuus tässä ajassa hieman lievenee, kun katsoo näiden hahmojen draamaa. Tämä 7-osainen sarja saa onneksi jatkoa.

Sitä odotellessa taidan laittaa rairuohot tulemaan. Niiden ensivihreys ja tuoksu tuovat pientä iloa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*