Blogilinjalla: Sari

Sari Heino-Holopainen on Tukilinjan toimitusneuvoston jäsen ja omaishoitaja. Hän kirjoittaa Tukilinjan vierasblogia helmi–maaliskuussa.


“EI PANIIKKIA”, sanovat lähiyhteydet

Niin, kuten nyt kaikki ovat huomanneet, että Koronan takia on Suomessa valmiustila. Ennen kuin se tänään tiistaina valmiuslain voimassa hiipi, tein vaistomaisesti asioita eli kävin Heikille apteekissa… mikä kolmen kuukauden arsenaali tulikin laukkuun! Poikani on töissä Manchesterissa ja varasi matkansa tänne aikaa sitten. Kun Ulkoministeriöstä ennen viikonloppua aloin ottaa selvää hänen ainakin takaisinpääsystä – äidin huoli työpaikan suhteen –  Britanniaan, alkoi tilanne selvitä minulle: Vakava Suomessa… muttei vielä kerrota… Rajat saatetaan laittaa kiinni, ainakin omaehtoinen karanteeni tulee.

Ihmeellistä oli, että meille Helsingin kaupungin omaishoitajille ei ole ilmoitettu mistään varovoimista. Heikki on 65 – ei ihan karanteenissa nyt , mutta epilepsian takia riskirymässä. Ei mitään yhteyttä minuun hoitohenkilökunnalta. Eli toimin omin älyllisen ja kokemuksen tuoman tiedon varalla.

Mielenkiintoista on myös se, että jopa nämä vähänkin muistisairaat eivät, vaikka selitettäisiin kuinka, että nyt on Korona ja valmiustila, pysy kärryillä. Kukaan muistisairas ei pysy tilanteen tasalla. Sama asia pitää kertoa päivittäin, koska asia on myös oudonlaatuinen. Ei uskota.

Sen sijaan kun haastattelin lähipiirissä olevia, niin suurin huoli oli, miten saada kauppakassi ikävanhemmalleen. Totta.

Yksi terveysalani ystävä sanoi, ettei paniikkia. Voimme ottaa esiin auttavan käden “Le main qui aide”, mikä ranskalaiseen kulttuuriin myös kuuluu. Sen lisäksi meillä on yhteiskunta, joka antaa siihen järjestelmän.

Myötätuntoista iltaa ja päivää!

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*