Blogilinjalla: Sari hoitaa miestään

Tukilinjan free-toimittaja ja epilepsiaa sairastavan miehensä omaishoitaja. Sari harrastaa itämaista tanssia, lukupiirin pitoa, kirjallisuutta ja sekatöitä maalla.


Vesikaaoksesta flunssan viemäksi

Voiko omaishoitaja sairastaa? Tämä kysymys heräsi, kun Heikki ja minä vaivuimme flunssan kouriin. Olen ihmeen terveenä ollut nämä viime vuodet, joskus kipeänä pötköttänyt Heikin vierellä. Nyt flunssan ja kuumeen sai ensin Heikki. No, ehdinpä käydä apteekissa hakemassa ceet ja sinkit, hunajat ja mehut, ennen kuin itse päädyin taudin kouriin.
Väsymyksestä, vuotavasta nenästä ja kuumeesta huolimatta tein ruoat – toki helpoimman kautta – ja kävin kaupat. Huomio, lukijat, tarkoitukseni ei ole valittaa, sillä monasti pienten lasten vanhemmat voivat joutua tähän tilanteeseen. Aloin vain pohtia syvemmin, miten omaishoitajaa sijaistetaan?
Kas kummaa! Postiluukusta tuli perjantaina Helsingin kaupungin omaishoidosta uusi viesti omaishoitajalle kuuluvista vapaapäivistä. Kerrankin uutinen oli hyvä! Ennen omaishoitaja sai omaishoidon vaativuudesta riippuen 2-4 vuorokautta kuukaudessa vapaata, eli sijaistavan henkilön kaupungin toimesta, yleensä joltain hoivayhtiöltä ostopalveluna. Nyt nämä vuorokaudet on muutettu tunneiksi, mitä olen aina toivonut, sillä harva omaishoidettava haluaa tai tarvitsee kotiinsa ympäri vuorokauden olevaa vierasta henkilöä.
Näin sairausongelmani ratkesi hyvin, vaikkakin jälkikäteen. Seuraavalla kerralla kun putoan vuoteenomaksi, voin pyytää apua vaikka vain tunniksi, esimerkiksi kaupankäyntiä varten. Kaikkiaan sijaistunteja saan nyt käyttää 48 kuukautta kohti. Se on paljon, sillä ennen sain pyytää vain kahdeksi päiväksi sijaista, ja vaikka hän olisi ollut tunnin tai kaksi, lasku tuli koko vuorokaudesta. Enkä tätä oikein tohtinut käyttää kuin silloin, kun lähdin pois Helsingistä. Hyvää matalapainetta, iloa myös… Flunssasta on tällä kertaa selvitty ja Kallion Torkkelinmäellä sumun keskellä linnut jo visertävät.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*