Blogilinjalla: Matti

Tukilinjan vierasblogia pitää helmi–maaliskuussa stadin slangia käyttävä kirjailija, eläkeläinen ja omaishoitaja Matti Laitinen. Aiheena on mm. Arska, kehitysvammainen aikamiespoika.


PASILAN PALOASEMALLA

Käännyin aamulla ennen yhdeksää Winqvistinkadulta Maistraatinkadulle. Lähdin kipuamaan hiekoitettua mäkeä ylös kohti museoviraston suojelemaa Pasilan vanhaa paloasemaa. Vuonna 1915 toimintansa aloittaneen vanhan, tiilirakennuksen talvinen piha oli kolattu ja hiekoitettu. Talon kattoa peitti hento lumivaippa. Paloasema oli siirtynyt v. 1983 Niemikotisäätiön käyttöön. Avasin puuoven ja astuin kotoisaan ympäristöön.

Kasvit rehottivat tuttuun tapaan runsaina olkkarin ikkunalaudoilla. Seinälle sohvaston eteen oli ilmaantunut uusi valtava taulutelkkari. Laskeuduin kolme porrasta Mieli Töihin -valmennusyksikön isoon opetustilaan. Havaintoni mukaan salissa oli Niemikotisäätiön kuntoutus- ja opetuskäytössä parikymmentä tehokasta tietokonetta oheislaitteineen ja ohjelmistoineen. Minua ilahduttaa aina, kun havaitsen yhteiskunnan verovaroja käytettävän oikein ja oikeudenmukaisesti. Paloasemalla tarjolla oleva tietotekniikka- ja viestintäkoulutus sekä kuntoutus ovat maksutonta helsinkiläisille mielenterveyskuntoutujille.

Jätin karvahattuni ja punaisen talvipomppani entisen työhuoneeni naulakkoon. Hain keittiöstä kupin hunajalla makeutettua teetä. Olen ollut poissa täältä vuoden ja neljä kuukautta. Olen nauttinut eläkeruunana olemisesta. Tapaan kerran viikossa toisia onnellisia eläkeruunia Hakiksen hallin kahvilassa. Muistelemme yhdessä menneitä ja jauhamme skeidaa kuten jo kymmenet polvet eläkestarboja ennen meitä.

Työskentelin v. 1999–2017 Niemikotisäätiön palveluksessa mielenterveyskuntoutujien tietotekniikan kouluttajana. Tekemäni työn sisältöä voisi luonnehtia moniongelmaisten ihmisten erityisopetukseksi ja heidän työkuntonsa arvioinniksi. Pidin työstäni ja sen tuomista haasteista. Arvostan edelleen suuresti yhteiskunnan julkisia ja kolmannen sektorin tuottamia palveluita ja niiden henkilökunnan ammatillista osaamista. Mielenterveys ei voi olla koskaan kauppatavaraa.

Minua pyydettiin vuoden 2018 lopulla vetämään parin viikon kestoinen multimediakurssi Paloasemalla. Tavoitteena oli opastaa siihen osallistujia tuottamaan omatoimisesti ja itsenäisesti tietokonetta, mikrofonia, älypuhelinta sekä avoimen lähdekoodin ohjelmia hyödyntäen oma multimediaesitys.

Kukin kurssilainen tuotti itse valitsemastaan aiheesta videon, johon liittyi käsikirjoituksen kirjoittamista, kuvauskohteen valintaa, sen valokuvausta ja videointia kännykällä, alku- ja lopputekstin laatimista, tekstin äänittämistä ja muokkaamista äänitiedostoksi sekä oman taustamusiikin luontia. Lopuksi kuvatuista kuvista ja videoleikkeistä, äänitetystä tekstistä ja omasta taustamusiikista koostettiin multimediakokonaisuus.

Oli antoisaa tavata ja työskennellä entisten työtoverieni kanssa Paloasemalla. Havaitsin tyrkyllä olevan tietotekniikka- ja viestintäkoulutuksen monipuolistuneen. Tarjolla on vasta-alkajille ja syventävää opetusta kaipaaville kohdennettuja tietokonekursseja, koodaamista, 3D- ja älypuhelinkursseja sekä työhönvalmennusta.

Haluan kiittää Tukilinjaa siitä, että sen tuen avulla kymmenet helsinkiläiset mielenterveyskuntoutujat ovat saaneet kotikäyttöönsä tietokoneen.

Matti Laitinen

6.3.2019         

Avainsanat: atk, kuntoutus, mielenterveys, tietotekniikka, viestintä

Artikkelin kommentit

  1. Educheapessay sanoo:

    No eikö vaan! 😍 Kiitos ihana! ❤️ xxeducheapessay

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*