Blogilinjalla: Matti

Tukilinjan vierasblogia pitää helmi–maaliskuussa stadin slangia käyttävä kirjailija, eläkeläinen ja omaishoitaja Matti Laitinen. Aiheena on mm. Arska, kehitysvammainen aikamiespoika.


MÁLAGASSA KEHITYSVAMMAINENKIN VOI

Málaga eli ”suolakalan kaupunki”on satamakaupunki itsehallinnollisen Andalusian Aurinkorannikolla (Costa del Sol). Se on Málagan maakunnan pääkaupunki, jossa asuu noin 570 000 ihmistä. Kaupunkia ympäröivät Málagan vuoret. Sen halkaisee kaksi Välimereen laskevaa jokea: Guadalmedina ja Guadalhorce. Foinikialaiset kauppiaat perustivat kaupungin jo tuhat vuotta ennen ajan laskun alkua. Málagassa on runsaasti nähtävää: lukuisa museoita, vanhoja asuinkortteleita ja rakennuksia, kauppahalleja ja komeita rantakatuja, kirkkoja ja linnoituksia. Taiteilija Pablo Picasso ja näyttelijä Antonio Banderas ovat kotoisin Málagasta. Andalusiassa pyörätuolilla pääsee nykyisin liikkumaan yhä helpommin. Jokaiseen uuteen julkiseen rakennukseen on oltava esteetön pääsy.

Laskeuduimme rannikolle

Costa del Solille.

Lähestyimme suolakalan

ja Picasson kaupunkia.

Vuorten profiilit sinertyivät.

Auringon kehrä katosi

aistien ulottumattomiin.

Hämärä tiheni.

Puiden vihreys tummeni asteittain.

Taivaalle ilmestyi

oranssinhohtoisia pilviä.

Tuulessa maistui suola.

Pehmeä mustuus asettui maastoon.

Taivas sinkosi tulenpunaisia sävyjä

ja toivotti meidät tervetulleiksi

Malagaan.”

Matti Laitinen junamatkalla v. 1999

LOMALLA MÁLAGASSA

Perhe lomaili 14.12.2018-13.1.2019 Málagassa Cruz de Humilladeron kaupunginosassa netin kautta vuokraamassaan kolmiossa. He asuivat v. 1971 rakennetun yhdeksänkerroksisen asuintalon kahdeksannessa kerroksessa. Rakennuksen valmistumisen aikaan Espanjaa hallitsi ankaralla kädellä fasistinen diktaattori Francisco Franco. Talon ala-aula oli päällystetty kivilaatoin. Ovensuussa muutaman matalan portaikon vieressä sijaitsi ajoluiska kärryjä ja pyörätuoleja varten. Yläkerroksiin pääsi kahdella hissillä.

Loma-asuntona heillä oli hyvin varustettu, klinkkerilattiainen kolmio. Heillä oli käytössään hyvät pesutilat, pyykinpesukone, leposijat, olkkari, parveke sekä ravinnon säilytys- ja valmistuspisteet. Málagan maantieteellisestä sijainnista johtuen kylminä ja kosteina öinä ulkolämpötila laski viiteen asteeseen. Apartamentossa oli käytössä vain yksi liikuteltava sähköpatteri. Parvekkeelta avautui kaunis näköala Málagan vuorille.

Ajoissa hankitut lentoliput, paikallisista meren- ja maanantimista itse valmistettu maukas ruoka, kohtuuhintaisessa vuokra-asunnossa asuminen eläkeläisten ja työssäkäyvien malagalaisten parissa, jalkaisin liikkuminen kauåungilla ja julkisten liikennevälineiden käyttö tarvittaessa mahdollistivat pienituloiselle suomalaiselle perheelle antoisan ja monipuolisen loman vieton Andalusiassa.

Matti Laitinen

4.3.2019

Avainsanat: Arska, esteetön matkailu, Malaga

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*