Blogilinjalla: Matti

Tukilinjan vierasblogia pitää helmi–maaliskuussa stadin slangia käyttävä kirjailija, eläkeläinen ja omaishoitaja Matti Laitinen. Aiheena on mm. Arska, kehitysvammainen aikamiespoika.


CRUZ DE HUMILLADERO

Kaupunginosa ei ollut turistien suosiossa. Perhe oli kokenut jo 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa, millaista oli elää matkailijoiden suosimassa Fuengirolassa, Torressa ja Benaldamedassa. He tunsivat viihtyvänsä paremmin tavallisten kuolevaisten asuttamassa naapurustossa. Alle puolen kilometrin päästä löytyi kolme suurta supermarkettia, josta he hankkivat lähiseuduilla tuotettuja ja pyydystettyjä elintarvikkeita kuten kalaa, äyriäisiä, seepiaa, simpukoita, siipikarjan ja possun lihaa, hedelmiä, vihanneksia sekä maito- ja viljatuotteita. Ravintotuotteiden hankinta kaupoista oli heidän taloudenpidolleen varsin edullista. He kävivät vuoden 2019 alkupäivinä kauppakeskusten alennusmyyneissä hankkimassa itselleen halvalla käyttövaatteita. Perheen poikaa varten hankittiin Blue tooth –kaiutin, jotta tämä voisi kuunnella siitä bluesia, rokkia ja Virran Olaa.

Kotikulmilla he kohtasivat monen kokoisia ja –näköisiä kantaväestön edustajia sekä Aasiasta, Afrikasta ja Lähi-idästä saapuneita maahanmuuttajia perillisineen. Vuosituhansien aikana Iberian niemimaata ovat valloittaneet ja asuttaneet lukuisat eri kansakunnat. Andalusiassa kulttuurit ja uskonnot ovat kietoutuneet toisiinsa ja sekoittuneet mielenkiintoiseksi sekahedelmäsopaksi. Perhe seurasi yhdessä telkkarista useina iltoina inhimillistä tuskaa, rakkauden kaipausta ja surua ilmaisevaa andalusialaisten romanien flamencoa. Bluesmiehenä perheen kehitysvammainen Arskakin tykkäsi kitaran ja kengänpohjien säestämästä käheiden Paavojen laulannasta ja pallohameisten naisten uhmakkaasta tanssista.

Kolmena vuosikymmenenä kertyneen kokemuksemme perusteella Euroopan latinalaisen kielialueen maissa kehitysvammainen ei joudu töllistelyn ja syrjivän käytöksen kohteeksi. Hänet otetaan tasavertaisena mukaan yhteisöön ja häntä kohdellaan ystävällisesti. Arskaa on töllötetty ja kohdeltu väheksyvästi eniten Liettuan pääkaupungissa Vilnassa, jossa vierailimme viime kesänä. Meillä on Arskan kanssa tapana käydä yhdessä kättelemässä näitä vammaisten ihmisarvon polkijoita. Baltiassa vammaiset kätketään katseilta ja pistetään yhä usein laitoksiin. Teimme Arskan kanssa kerran Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa harvinaisen havainnon. Yli 20 paikallista kehitysvammaista ihmistä hoitajineen oli tutustumassa samaan aikaan meidän kanssamme puutarhan ison kasvihuoneen orkideoihin. Tervehdimme heitä.

Matti Laitinen

11.3.2019

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*