Blogilinjalla: Marja

Marja Hukkanen kirjoittaa Tukilinjan vierasblogia loka–marraskuussa. Marja tekee osa-aikatyötä Paikka kaikelle -tiimissä ja arjessa hänellä on apunaan avustajakoira.

 


Täydellisen pyörätuolin metsästys

Pyörätuoli on mulle välttämätön apuväline, ilman sitä olisin ihan hukassa. Se on mulle vähä niinku paremmin toimivat jalat, jotka ei ihan heti väsy ja sen avulla voin tehdä asioita paljon itsenäisemmin kuin esimerkiksi kyynersauvoilla kävellessä. Pyörätuolilla ja pyörätuolilla on eroa, joten sen uuden pyörätuolin valinta on aika haastavaa.

Kuva: Unsplash. Pahin painajaiseni. Jossakin päin maailmaa tämmöinen pyörätuoli voi kuitenkin olla arkipäivää…

Oon viimeaikoina sovitellut useita eri pyörätuoleja. Uuden pyörätuolin valinta ei olekaan mikään helppo homma vaan palapeli, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kohdallani valintaa hankaloittaa vielä se, etten ole pitkä. Säärimittani on niin lyhyt, ettei jalat yllä jalkalaudalle edes silloin, kun jalkalauta on nostettu mahdollisimman ylös….

Nykyinen käytössä oleva pyörätuolini on Panthera X. Tykkään sen keveydestä ja ulkonäöstä, mutta se ei oikein tahdo kestää luonnossa liikkumista. Lisäksi sen runko on alkanut painamaan pohkeisiin ikävästi, joten uuden pyörätuolin hankinta on ajankohtainen. Tarkoitus kuitenkin on että Panthera X jää minulle varatuoliksi ja onhan se kätevä keveytensä ansiosta vaikka lyhyillä asiointireissuilla. Pyörätuoli on niin kevyt, että sen saa peräkontista yhdellä kädellä.
Runko ilman renkaita painaa valmistajan mukaan 2,1kg.

Tykkään liikkua ulkona ja etenkin luonnossa. Toivon siis, että uusi pyörätuolini kestäisi lenkkipolkuja eikä hätkähtäisi juurista tai kivistä. Mahdollisesti pyörätuoliin tulee hiukan leveämmät maastorenkaat, jotka helpottavat kelausta maastossa ja talvella. Tukipyörät on kenties oltava hiukan nykyistä suuremmat. Haluan myös, että runkoon saa kiinnitettyä tarvittaessa niin käsipolkupyörän kuin nokkapyöränkin.  

Pyörätuolin on oltava minulle mitoiltaan sopiva. Koska olen lyhyt, tuolin painopiste tulee olemaan aika matalalla. Lisäksi istuinkulman on oltava sopiva ja jalkalaudan toivoisin olevan nykyistä syvempi. Pidän jalkoja kelatessa aika takana, jolloin nykyisessä tuolissani vain päkiät ja varpaat ovat jalkalaudalla. Tämä on aiheuttanut jonkun verran kipuja jalkapöytiin. Yksi mietittävä asia on myös selkänoja ja sen korkeus. Kokemukseni mukaan selkänoja ei saa olla kovin korkea, sillä hakkaan muuten käsivarsia selkänojan putkiin kelatessa. Toisaalta taas selkäni kipeytyy aika helposti ja haluaisin, että tämän ongelman saisi korjattua uudessa pyörätuolissa. 

Arjessani käytän päivittäin pyörätuolia vähintään 14h vuorokaudessa. Haluaisin siis todella löytää uudeksi pyörätuoliksi juuri minulle sopivan tuolin.

Olen saanut nyt testata useita pyörätuoleja eri edustajilta. Hyvä, että oon päässyt kokeilemaan monenlaisia pyörätuoleja, mutta samalla olen myös huomannut kuinka vaikeaa pyörätuoli on valita lyhyen sovituksen perusteella. Tämä korostuu varsinkin kun sovitustuolit eivät ole minulle oikeanlaisilla mitoilla ja saan testata tuoleja esimerkiksi niin että jalkalaudan päällä on pari kolme laudan pätkää lyhentämässä säärimittaa 🙂

Valintaa ei olla vielä tehty, mutta loppusuoralle ovat selviytyneet Tilite ZRA, Küschall K-series ja Talartin Ultimate. Näistä Talart ja TiLite ovat mittatilaustuoleja, tosin TiLiten mallissa on säätömahdollisuuksiakin. Küschall K-series tarjoaa eniten eri säätömahdollisuuksia, mutta tällä hetkellä sen jalkalautaratkaisut lyhyille säärille mietityttää eniten. Valinta on vaikea, sillä kaikissa tuoleissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Saa nähdä mihin tässä päädytään. Toivottavasti ensi viikolla tämä asia pyörähtää eteenpän.

Mukavaa lauantai-iltaa kaikille! Viikonloppua jatkan Dohan MM-kisojen parissa ja yritän olla miettimättä liikaa tätä pyörätuolin vaihtoa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*