Blogilinjalla: Marja

Marja Hukkanen kirjoittaa Tukilinjan vierasblogia loka–marraskuussa. Marja tekee osa-aikatyötä Paikka kaikelle -tiimissä ja arjessa hänellä on apunaan avustajakoira.

 


Tasaista ja pehmeää menoa

Tällä viikolla ja varsinkin tänään olen tutustustunut kauan odottamiini Loopwheels vanteisiin. Loopwheelsit tulivat minulle testikäyttöön netRansusta. Vanteiden idea on vähentää kelatessa pyörätuoliin tulevaa tärinää/ värähtelyä ja näin pyörätuolin käyttäjä saa nauttia tasaisemmasta matkan teosta. Tasaisempi matka voi vähentää myös väsymystä ja kipua, joten pystyt kelaamaan kauemmas ja pidempään. Kuulostaa hyvältä, vai mitä?

Vähän harmaita hiuksia aiheutti vanteiden sopivuus juuri minun tuoliin, mutta sain ne sopimaan pyörätuoliin niin, että sain kiinni niiden ideasta. Valmistajan mukaan Loopwheels vanteilla saa vähennettyä pyörätuolin tärinää jopa 70%. Laitoin Loopwheelsit Panthera X:n alle ja lähdin testaamaan pitääkö lupaukset paikkaansa.

Kokeilin vanteita niin sisällä, asfaltilla kuin lenkkipolullakin. Sisällä en oikeastaan huomannut juuri eroa pyörätuolissani normaalisti oleviin renkaisiin, mutta toki jouston huomasi, kun esimerkiksi korjasi vähän asentoa tuolissa. Tuntuuhan ne mukavilta alla heti, mutta ulkona ymmärsin mistä olin jäänyt paitsi. Kelaaminen on huomattavasti pehmeämpää ja miellyttävää, kun kaikki pienetkin pinnan epätasaisuudet ei tärisyttäneet enää tuolia samalla tavalla. Tukipyörien äänestä kuulee kyllä, että menossa on pientä tärinää, mutten tuntenut sitä suoraan kropassani. Voisi sanoa, että rakkautta ensi kelauksella.

Uskaltauduin testaamaan Loopwheelsejä myös lenkkipolulla. Meno oli vähintäänkin yhtä pehmeää ja mukavaa kuin kaupunkiympäristössä. Mietin kelatessa mitä muuta nämä vanteet antavat kuin mukavamman pehmeän menon. Mukavuus on toki hyvä peruste miksi nämä voisi itselle hankkia, mutta miten muuten nämä eroaa normaaleista pyörätuolin vanteista? Piti kelata epätasaisessa maastossa reilu puolituntia ennen kuin tajusin mikä oli muuttunut.  Normaalisti lenkkipolun loivassa alamäessä korjaan vähän väliä asentoa ja jalkojen spastisuus lisääntyy tärinästä. Tällä kertaa en korjannut asentoani kertaakaan ja jalat pysyivät hyvin jalkalaudalla. Nyt olo oli jotenkin rauhallinen ja meno normaalia tukevampaa.  Kyse ei ole siis mukavuusvarusteesta, niin kuin aluksi vähän ajattelin,  vaan Loopwheelsit tuntuvat hyviltä ns. luissa ja ytimissä asti.

Näissä testaamissani renkaissa on erilaiset kelausvanteet kuin omissa renkaissani, joten kelaaminen ei tunnu niin tutulta. Onneksi kelausvanteista jokainen voi valita juuri omiin tarpeisiin ja käsiin sopivat.  Näillä renkailla sain hyvän kuvan Loopwheelseista. Voin vaan kuvitella, miten hyvät nämä vanteet ja nokkapyörä olisi yhdessä, kun haluat liikkua pyörätuolilla maastossa ja miksei kaupunkiympäristössäkin. Uskoisin, että kun tukipyörät on irti maasta ja Loopwheelsit alla, kulkeminen on varmasti entistä tasaisempaa. Harmikseni en nyt voinut testata tätä yhdistelmää.

Jousitus pyörätuolissa tuntuu vähän siltä niin kuin olisit saanut jalkaan hyvin sopivat lenkkarit, jotka tuntuvat juuri sinulle sopivilta. Meno on vaivattomampaa ja pehmeämpää kuin ennen. Tunnetta on vaikea kuvailla, joten nämä kannattaa testata itse. Loopwheelsit ovat jotain mitä ei ole osannut kaivata, mutta kokeilun jälkeen jää vain yksi kysymys. Miksi nämä eivät ole kaikkien pyörätuolien vakiovaruste?

Muutama juttu jäi kuitenkin hiukan harmittamaan. Loopwheelsit ovat painavammat kuin normaalisti minulla käytössä olevat vanteet. Ymmärrän ettei keveys ole näissä se juttu, eikä nämä ole mitenkään mahdottoman painavat. Valmistajan mukaan paino on noin 1,8kg. Toki ei haittaisi, jos ne painaisivat vähän vähemmän.  Enemmän harmittaa, ettei Loopwheelsejä myönnetä ainakaan tällä hetkellä lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineenä. Nämä pitää siis itse hankkia.

Minua tietenkin jäi kiinnostamaan myös vanteiden eri versiot, kuten Loopwheels Extreme.  Nyt siis miettimään, mikä olisi minun tarpeisiin parhaiten sopiva vaihtoehto. Tokihan tätä tasaisempaa menoa haluaisi jatkaa jatkossakin. Kiitos netRansulle tämän testauksen mahdollistamisesta.  Jos sinäkin haluat testata tasaisempaa menoa, kysy Loopwheelsien testauksesta lisää netRansusta!

 

Avainsanat: loopwheels, netransu, pyörätuoli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*