Blogilinjalla: Marja

Marja Hukkanen kirjoittaa Tukilinjan vierasblogia loka–marraskuussa. Marja tekee osa-aikatyötä Paikka kaikelle -tiimissä ja arjessa hänellä on apunaan avustajakoira.

 


Talvi on täällä – ihanaa ja haasteellista

Kyllä se on nyt uskottava. Talvi tuli ja eiköhän täällä ole jo pysyvä lumi. Lunta on varmaan 30cm ja pakkanen pyörinyt viime päivinä -15 asteen molemmin puolin. Kaunista ja ihanaa –mutta myös haasteellista. Muutaman kerran ehdin käydä vielä metsässä pyörätuolilla, kun lunta oli maassa juuri nimeksi, mutta sitten iski se karu totuus. Kelaaminen ei olekaan enää sujuvaan vaan lähinnä epätoivoista säheltämistä ja keulimista, ettei pikkupyörät uppoa lumeen.

 

Kuva Unsplash. Talvi on kaunista, mutta haastavaa aikaa.

On siis aika siirtyä sähkömopokauteen. Vaikken sen ulkonäöstä niin pidäkään niin se on kyllä aika korvaamaton talvikelissä. Tosin se on kylmää kyytiä, kun siinä ei tule itselle mitään liikettä. En ole vielä onnistunut pukemaan päälle niin paljon, ettei kylmä olisi jossain vaiheessa yllättänyt. Olisi kiva löytää talveksikin sellainen tapa liikkua, jossa tulisi kropallekin liikettä. Minulla on semmoinen viha-rakkaus -suhde tuohon sähkömopoon. Vaihtaisin sen heti johonkin paremman näköiseen ja pienempään tilaan menevään menopeliin, mutta en ole vielä löytänyt semmoista mikä toimisi yhtä hyvin tai jopa paremmin talvella.

Viime viikonloppuna onnistuin hajoittamaan mopon laturin. Johto jäi kiinni mopon takalokasuojaan, kun en sitä huomannut laturi tippui seinähyllystä lattialle. Metrin pudotus betonilattialle oli liikaa ja laturi hajosi. Onneksi sain jo maanantaina uuden laturin kotiin. Mopo kaipasi jo kipeästi latausta. Lapin keskussairaalan apuvälinehuollosta olen aina saanut hyvää ja nopeaa palvelua sähkömopon kanssa.

Toivon, että uuden pyörätuolin hankinta etenee rivakasti ensi keskiviikon jälkeen. Silloin mitataan uusi TiLite pyörätuoli ja se menee tilaukseen. Luulen, että tilauksessa menee ainakin muutama kuukausi, mutta eiköhän se vielä tänä talvena tule. Tarkoitus on, että uuteen tuoliin saa kiinni myös nokkapyörän mikä helpottaa liikkumista talvella ja myös kesällä monissa paikoissa. Toivottavasti fysioterapeutin suositus Freewheel -nokkapyörästä menee läpi.

Jotenkin tuntuu, että nämä apuväline-asiat on taas ollut enemmän mielessä, kun lumi tuli maahan ja liikkuminen on haastavampaa. Törmäsin Facebookissa porras -haasteeseen. Pitäisi valita portaat aina kun mahdollista. Viimeistään nyt on se aika vuodesta kun pyörätuolin käyttäjänä ei kaipaa mitään erillistä haastetta. Pyörätuoli=haaste, joskus enemmän joskus vähemmän. Jos mietitään ympäristöä talvella on lunta, kesällä löytyy hiekkaa, soraa, ja metsäpolkuja. Ei sovi unohtaa myöskään mäkiä, niitä täällä Rovaniemellä ainakin riittää. Oman lisämausteen tuovat myös erilaiset kynnykset, ovet ja rotvallin reunat.

Tänä talvena haluaisin kokeilla jotain uutta talviliikuntalajia, sillä kaikesta huolimatta tykkään talvisesta luonnosta. Olen joskus lasketellut Bi-ski kelkalla ja se on kyllä mukavaa. Minulla ei vaan ole rinteeseen sellaista avustajaa, joka uskaltaisi laskea kelkan kanssa. Ajattelinkin, että jos kokeilisin tänä talvena hiihtoa hiihtokelkalla tai miksei luisteluakin kelkan avulla. Monesti kelkan alle saa sekä sukset että luistimet. Onneksi hiihtokelkkoja näyttää löytyvän vuokrattavaksi. Luulen, kyllä että kelkalla hiihtäminen voi olla aika raskasta, mutta kiinnostaa kyllä kokeilla. Siinä kai se kunto sitten kasvaisi yrittämisen ja harjoittelun kanssa. 

Onko välineet.fi -sivusto jo sinulle tuttu? Sieltä löytyy eri toimijoiden vuokrattavissa olevia soveltavan liikunnan apuvälineitä. Toivon myös, että mahdollisimman moni pääsee mukaan nyt tulevana viikonloppuna Tampereelle Apuväline 2019 -tapahtumaan. Siellä on varmasti taas paljon uutta nähtävää ja koettavaa. Itseäni harmittaa, etten tänä vuonna ehdi sinne töiden ja pitkän matkan vuoksi.

Avainsanat: nokkapyörä, pyörätuoli, sähkömopo, talvi, talviliikunta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*