Blogilinjalla: Marja

Marja Hukkanen kirjoittaa Tukilinjan vierasblogia loka–marraskuussa. Marja tekee osa-aikatyötä Paikka kaikelle -tiimissä ja arjessa hänellä on apunaan avustajakoira.

 


Järjestämällä esteetön koti

Sunnuntaina kerroin teille, että olen mukana Paikka kaikelle -verkkokurssilla, joka on puoli vuotta kestävä kodin järjestämisen verkkokurssi. Kurssi alkoi lokakuun alussa ja kestää maaliskuun loppuun. Kurssi etenee kuukausiteemoittain. Nyt kurssin alussa on kuukauden teemana ollut asumiseen liittyvät tavarat esimerkiksi siivoustarvikkeet, kemikaalit, työkalut ja liinavaatteet.

 

Minulle toimivat jutut KonMari -menetelmästä

Sen sijaan, että kertoisin teille mitä kaikkea olen kodista poistanut ja mihin olen järjestänyt tavaroita, on mielenkiintoisempaa pohtia miksi lähdin mukaan tälle kodin järjestämisen kurssille. Aikaisemmin olen käynyt kodin läpi kaksi kertaa KonMari -menetelmällä, jossa on tarkoitus säästää vain iloa tuottavat tavarat  ja laittaa loput pois. Sen myötä olen myös aloittanut pystyviikkauksen (vaatteet ja monet muutkin tavarat voi pystyviikata eli asetella pinon sijaan vierekkäin) Pystyviikkaus on mielestäni kätevää, sillä silloin näkee helposti mitä on missäkin ja esimerkiksi vaatteista voi ottaa keskimmäisen paidan ilman, että pino kaatuu. No KonMarin myötä olen kyllä saanut tavaraa vähennettyä, mutta järjestys ei ole silti pysynyt. 

KonMaria on kiittäminen siitä, että nykyään suurin osa tavaroista on laatikoissa ja laatikon sisällön näkee kerralla –tai ainakin pitäisi nähdä. Olen huomannut, että se helpottaa toimimistani kotona. Voin ottaa laatikon syliin ja ottaa siitä tarvitsemani helposti. Ero on huomattava verrattuna tilanteeseen, jossa tavarat olisivat kaapissa ja joutuisin kurkottelemaan esimerkiksi kaapin perälle. Tykkään myös siitä, että laatikossa ollessaan tavarat on helppo siirtää vaikka ruokapöydälle ja palauttaa käytön jälkeen paikoilleen laatikossa. Kun palautan tavarat paikalleen “laatikko kerrallaan”, tavarat ei putoa niin helposti kuin niiden ollessa.

 

Miksi järjestän taas?

Haluan, että koti on minulle paikka, jossa on mahdollisimman helppo toimia. Haluan, että tavarat, joita käytän eniten ovat tarpeeksi helpoilla paikoilla. Minun on vaikea kurkottaa tai kumartua, joten elämää helpottaa paljon, kun tavarat ovat mahdollisimman helposti otettavissa käyttöön ja palautettavissa käytön jälkeen paikoilleen. Koska liikuntarajoitteen takia moni asia vie aikaa normaalia enemmän, en jaksa enää käyttää aikaani siihen, että yritän pitää järjestyksessä tavaroita, joille minulla ei ole varsinaista käyttöä. Haluan siis kotiin vain tarpeellisia tavaroita ja toimivat paikat niille kaikille. Nämä kaikki auttavat esteettömän ja toimivan arjen luomisessa.

Haluan, että puolen vuoden päästä täällä on vain tarvittavat tavarat. Minulle jää enemmän aikaa nauttia koti-illoista tekemättä mitään. Koti on minulle paikka, jossa viimeistään 6kk päästä on helppo olla ja rauhoittua. Stressaannun sotkusta ja pidän siitä, että ympärillä on kaunista. En halua kuluttaa aikaa jatkuvasti järjestämiseen, sillä elämässä on tärkeämpiäkin asioita.

Kun kaikki on paikallaan, haluaisin vaan olla kotona ja lukea vaikka kirjaa viltin alla. Kuva: Unsplash

Tietenkin tarvitsen järjestämisessä myös apua. Kodista poistuvia tavaroita on vietävä kierrätykseen ja roskia roskiin. Onneksi avustaja voi viedä apuna roskia tai kantaa vaikka valmiiksi autoon kierrätykseen menevän pussin. Uskon, että järjestetyssä kodissa myös avustajan on helpompi toimia. Toisaalta se on haaste, että kotona tavaroita paikoilleen laittaa myös avustaja. Tavaroiden paikat on oltava niin selkeitä ja helppoja, että myös avustaja osaa laittaa tavaroita tarvittaessa paikoilleen.

 

Tällä kertaa teen toisin

Paikka kaikelle -kurssin ohjaajana toimii ammattijärjestäjä Ilana Aalto.  Olen asettanut itselle tavoitteeksi, että tämä on viimeinen kerta, kun raivaan kotona näin isossa mittakaavassa. Se tosin vaatii sitä, että sisäistän kurssin materiaalin ja etenen pienin askelin kohti tavoitetta. Parhaita oivalluksia kurssilla tähän mennessä on ollut se, että aikaa ei tarvitse olla paljon kokonaisen kaapin taltuttamiseen. Esimerkiksi sen sijaan, että päättäisin järjestää koko vaatekaapin kerralla riittää, että aloitan sukkalaatikosta.

Myönnän, että konmari-innostuksissani olen aikaisemmin järjestänyt liian pikkutarkasti ja järjestyksen ylläpito on ontunut, kun tavaraa ei olekaan jaksanut palauttaa prikulleen sille varattuun paikkaan. Nyt olisi löydyttävä rennon järjestämisen -ote tähän projektiin. Ihanaa, että tällä kertaa minulla on tässä projektissa ammattijärjestäjän ja muiden kurssilaisten tuki. Voin kysyä neuvoa ja jakaa onnistumisen kokemuksia kurssiryhmässä. 

Vielä joskus suunnittelen oman kodin, jossa esteettömyys otettu kaikessa huomioon. Sitä odotellessa voin kuitenkin tehdä kodista mahdollisimman esteettömän ja itselleni toimivan karsimalla tavaraa ja miettimällä tarpeellisille tavaroille ne parhaat paikat.

Avainsanat: esteettömyys, järjestäminen, konmari, oleminen, paikka kaikelle

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*