Blogilinjalla: Eeli

Eeli Kytömäki kirjoittaa Tukilinjan vierasblogia joulu–tammikuussa. Hän on muunsukupuolinen transaktivisti, joka harrastaa videobloggaamista, teatteria ja Nova-koiransa kanssa seikkailua.


Erilaisuus masensi

Moi! Mä oon Eeli, helsinkiläinen muunsukupuolinen, transaktivisti ja mielenterveyskuntoutuja.
Mä mietin paljon tätä tekstiä aloittaessani, mikä on tärkeintä tietoa musta ja jännintä kuulla. Mun on tosi helppo kiteyttää itseni pariin sanaan, jotka kuvastaa yleensä mun sukupuolen moninaisuutta ja sitä, mitä mä yritän transaktivistina tehdä eli vaikuttaa sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin. Mutta että millainen tyyppi mä oikeasti olen? No, yritetään!
Jos elokuvissa eläin kuolee, se on mulle pahin mahdollinen tragedia ja varmasti Se Kohta, missä itken. Sadesäällä pelastan matoja ja etanoita keskeltä tietä, koska en halua, että joku astuu niiden päälle. Laulan suihkussa, vaikka tiedän, että naapurit kuulevat minut ilmanvaihtokanavan kautta (sori siitä!). Pelkään olla myöhässä, koska en halua olla vaivaksi kenellekään – eli olen kaikkialla vartin etuajassa. Parasta on se, kun saan muut nauramaan. Mulle on tosi tärkeää kehittää itseäni, olla parempi ystävä.
Oon just palannut yhden aikaisemman lempiharrastukseni pariin eli teatterikerhoon. Olen viime aikoina alkanut myös kirjoittamaan runoja. Syksy on mun lempivuodenaika, vaikka se johtaakin talveen ja mahdollisesti syvempiin vesiin kaamosmasennuksen muodossa.
Pari vuotta sitten mulla diagnosoitiin toistuva vakava masennus ilman psykoottisia oireita. Tästä huolimatta masennus on ollut osa mun elämää jo kauan, aivan varhaisteini-iästä lähtien. On vaikea miettiä aikaa, jolloin se ei olisi ollut läsnä mun elämässä. Olin oppinut pärjäämään sen kanssa vaihtelevalla menestyksellä, mutta lopulta mun oireet pahenivat nettikiusaamisen ja äkillisen trauman takia niin pahoiksi, että syksyllä 2016 jouduin siirtymään sairauslomalle.
Se oli samanaikaisesti mun elämäni kamalin ja paras muutos, jota en vaihtaisi pois.
Masennus pakotti mut hakemaan ensimmäistä kertaa apua, luottamaan toisiin sekä kohtaamaan ja käsittelemään aikaisemmin syrjään työnnetyt negatiiviset kokemukset ja tunteet. Se pakotti myös selviytymään nykyisestä tilanteesta. Aidosti selviytymään ja oppimaan uusia selviytymiskeinoja, ettei sama toistuisi.
Ongelmat eivät ole ohi, ne eivät ole parin terapiakäynnin kautta maagisesti ratkenneet (niin kuin ehkä joskus televisiosarjoissa näkee…). Mun arjen tukena on edelleen terapia ja uskomaton turvaverkko ymmärtäväisiä ihmisiä. Saamastani rakkaudesta huolimatta mulla on silti välillä kausia, jolloin mun toimintakyky on miinuksen puolella. Välillä mun pää ei toimi niin kuin mä haluaisin. Joskus en meinaa päästä aamulla sängystä, näe ketään useampaan päivään tai käy suihkussa viikkoon. Joskus taas teen tuon kaiken ja enemmän: suhahtelen paikasta toiseen ja virtaa riittää pitkälle iltaan asti. Se vaihtelee mulla todella paljon, joten tavallisen arjen pyörittäminen on edelleen haastavaa.
Mulle tärkeimpiin asioihin kuuluu nykyään se, että olen rehellinen mielenterveystaustastani, sekä sosiaalisessa mediassa että normaalin arjen tilanteissa. Esimerkiksi kun oon menossa terapiaan, kerron ihmisille että no, mä oon menossa terapiaan – tiedän että stigma on vahvassa, mutta mihin se katoaa, jos näistä asioista ei puhu ja niitä normalisoi? Kun tosi moni kamppailee samanlaisten ongelmien kanssa, mitä hyötyä on vaikenemisesta?
Tällä hetkellä mä etsin töitä ja teen suhteellisen aktiivisesti YouTubeen videoita. Blogissani haluan pureutua erityisesti mielenterveyden stigmoihin ja mun haasteisiin arjessa, mutta puhua myös esimerkiksi kehopositiivisuuden ja itsensä rakastamisen puolesta.
Blogissa varmasti pyörii mukana myös mun (ei-sertifioitu) terapiakoira Nova! Novan rescue-koiratausta resonoi mussa todella paljon ja koen syvää sielunveljeyttä häneen. Nova tuo mun elämään tarvittavia rutiineja ja iloisia kommelluksia, jotka haluan jakaa kanssanne!
Terkuin ja tsempein,
Eeli

Avainsanat: blogi, Eeli Kytömäki, masennus, muunsukupuolinen, rescue-koira, terapia, trans

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*